Metaverse, terimin doğası ve onu kullanan şirket sayısı nedeniyle sıklıkla anılır. Sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarıyla 3B çevrimiçi sanal ortamları zenginleştiren Metaverse, son zamanlarda önde gelen şirketlerin dikkatini çekti. Microsoft, elektronik oyun geliştiricisi Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın almasının nedeni olarak "Metaverse"i gösteriyor.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de açıklamasında Metaverse terimini sosyal ağ şirketi Meta'nın adını değiştirmek için kullandı. Apple'ın da kendi cihazını tasarlamak için ona güvendiği belirtildi. Metaverse, terimi onlarca yıldır kullanılmaktadır, ancak bugünlerde Metaverse'e olan yoğun ilgi, onu neredeyse her gün dinlemek anlamına geliyor.

Günümüzün sanal gerçeklik endüstrisi, akıllı telefon ve bilgisayar endüstrilerinden daha küçüktür. Deneyim ve pazar büyüklüğü açısından, sanal gerçeklik endüstrisinin bu endüstrileri yakalaması biraz zaman alacaktır.

Ayrıca sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin minimum maliyetle daha fazla kişiye hitap edecek kadar şık ve sorunsuz çalışacak kadar basit olması gerekiyor. Henüz o noktaya gelmedik. Örneğin, bir oyun olarak geliştirilen foto-gerçekçi evrene yüzlerce insanın aynı anda bağlanması bir şeydir, ancak yüz milyonlarca insanın aynı anda etkileşime girip ılımlı olması gerçeğinden tamamen farklıdır. Heper-gerçekçi evrendir

Metaverse Nedir?

Metaverse, terimi geniş olmasına rağmen, genellikle İnternet evrenine atıfta bulunur ve genellikle insanların sosyalleşebileceği, çalışabileceği ve avatar olarak oynayabileceği çevrimiçi (sanal) bir alan olarak tanımlanır. Bu alanlar bir yakınlaştırma araması gibidir. Kullanımdan sonra bile kaybolmaz. Metaverse, mobil internet kullanımının "halefi" olacaktır. Çok fazla metaverse olduğu fikri, şirketin kendisini ayarlamasına bağlıdır.

Metaverse Nasıl Şekillenir?

Metaverse, adresleri dijital platformlarda kayıtlı kişilere kendi avatarlarını dijital varlıklarla sunan sanal bir dünyadır. Ekran kademeli olarak hologramlar, sanal gerçeklik kaskları ve artırılmış gerçeklik gözlükleri ile teleport benzeri "hareket" sağlar.

Çocuklar ve gençler tarafından geliştirilen çoklu oyun platformu Roblox ve 350 milyon kullanıcıya sahip Fortnite gibi bazı video oyunları, oyuncular için sınırlı boyutta bir "doğaüstü evren" yarattı. Olağanüstü bir teknolojik devrim 30 yıldır devam ediyor. 20. yüzyılda transistörler, bilgisayarlar ve İnternet ile başlayan yapay bir dijital evrenin inşasıdır.

Gerçek dünyadan uzaklaştıkça teknolojik devrim devam ediyor. Merkezi işlem birimleri, grafik işlemciler, veri işleme, makine öğrenimi, yapay zekâ ve şifreleme gibi teknolojiler büyük ilerlemeler kaydetti. Bunlar, 2010'ların daha ileri teknoloji fikirlerinin yolunu açtı.

Örneğin, blok zinciri teknolojisi. Artık verilerinizi merkezileştirmeden güvenle işleyebilirsiniz. Kripto para birimleri, blok zincirindeki en popüler uygulamadır, ancak bu teknoloji, gücünüzü bir yandan odaklamak istemediğiniz ve mahremiyetin önemli olduğu durumlarda kullanılabilir. Dijital kimlik, devlet kontrolü, sağlık, sigorta ve hukuk blok zinciri uygulamalarından sadece birkaçıdır.

Bu sayede ticaret, iletişim ve sosyal ilişkiler gibi insan faaliyetleri gerçek hayattan dijitale kaymaktadır. Örneğin artık markete gitmiyoruz, sadece birkaç tıklama ile istediğiniz ürünü satın alabilirsiniz. Uzaktaki arkadaşlarınızla iletişim kurmak için aylarca beklemeniz gerekmez. En sevdiğiniz kişiyle hemen konuşabilirsiniz. Müziğimiz, filmlerimiz ve oyunlarımız artık gerçek dünyada değil, cebimizde yer alıyor.

Metaverse'e Girmek İçin Hangi Ekipmana İhtiyacım Var?

Metaverse, Nereye gitmek istediğinize ve kullanabileceğiniz ağa bağlıdır. Örneğin Facebook'ta, cihaz bağımsız olsa ve bir bilgisayar veya oyun konsolu gerektirmese bile kullanıcıların 300 dolarlık kulaklıklardan birini satın alması gerekiyor. Dijital bilgileri gerçek dünyaya yerleştiren AR kulaklıkları yapan Microsoft gibi başka şirketler de var. Bugüne kadarki çoğu uygulama, deney veya iş üzerine odaklandı, ancak diğer şirketler, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin telefonda nasıl çalıştığı üzerinde çalışıyor. Olağanüstü bir teknolojik devrim 30 yıldır devam ediyor.

Metaverse, anlam vermek için yeni teknolojileri bir araya getiriyor. Örneğin kripto para birimleri, bu sanal dünyanın ekonomisinin temelini oluşturur. Benzer şekilde, gerçek hayatta kendinizi süsleyeceğiniz gibi sanal bir dünyada avatarınızı dekore etmeniz gerekiyor. Bu, NFT'ler için harika bir kullanım durumudur.

Gerçek dünyada olduğu gibi makyaj yapıyoruz, arabaları yeniden şekillendiriyoruz, saçlarımızı düzeltiyoruz ve en yeni telefonları ve kostümleri alıyoruz. Bizim ifade şeklimiz budur. Bildiklerimizi ve bilmediklerimizi içeren Metaverse'de kendimizi en iyi şekilde yansıtmaya çalışıyoruz. Metaverse'e bağımlı hale geldikçe, sahip olduklarımız gerçekte sahip olduklarımız kadar önemli ve değerlidir. Simülasyon gücü arttıkça bu dijital evreni gerçeklikten ayırt etmek zorlaşıyor. İşte NFT, bu sanal dünyada aldıklarımızın bize ait olduğunu garanti edecektir.

Metaverse'ten Teknolojik Olarak Ne Kadar Uzaktayız?

Birçoğu Metaverse'i hem çevrimiçi hem de etkileşimli olarak varlık sağlayan bir teknoloji olarak tanımlar. Birçok teknoloji şirketi meta veriye ulaşmak istiyor, ancak yine de bu hedefe ulaşmak için bazı teknik yeteneklerden yoksunlar. Metaverse'in gerçek potansiyelini açığa çıkaran teknoloji ve bilgi işlem gücünün kilidini açmak en az 15 ile 20 yıl ve belki de daha fazla zaman alacaktır.

Teknik Olarak Metaverse'den Ne Kadar Uzaktayız?

Birçoğu Metaverse'i hem çevrimiçi hem de etkileşimli olarak varlık sağlayan bir teknoloji olarak tanımlar. Birçok teknoloji şirketi meta veriye ulaşmak istiyor, ancak yine de bu hedefe ulaşmak için bazı teknik yeteneklerden yoksunlar.

VR ve AR

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), Metaverse'in gerçekleştirilmesinde büyük önem taşıyan kilit teknolojiler olacaktır. Sanal gerçeklikten biraz farklı olan artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde insanlar, AR destekli sanal gözlükler aracılığıyla şehirde dolaşabilmekte ve şehirle ilgili birçok bilgiyi önlerinde görebilmektedir. Buna trafik ve kirlilik verileri, doğal çevre veya bölgesel tarih hakkında çeşitli bilgiler dâhildir.

3D Dijital Kimliğinizin Sahibi Kim?

Metaverse ile ilgili daha derin sorun, temsil ettiği dünya görüşü ile ilgilidir. Kendimizi hayatımızın eşsiz gerçekliğinde gezgin olarak görebiliriz. Bu görünüm aynı zamanda Facebook gibi platformlarda gördüklerinizi de açıklar. Kullanıcıdan bağımsız olarak var olan bir platformdur. .

Bugün Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarında bu durumu yaşamak mümkün. Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlar, başkalarıyla ve topluluğunuzla bağlantı kurma yeteneğinizi geliştirmiş olabilir. Ancak, onlara nasıl bağlanabileceğinizi de sınırlar. Kapalı döngü algoritması tarafından seçilen gönderilere ve gönderilere önceden ayarlanmış altı "tepki" gibi özellikler, manipülasyon yoluyla tüm kullanıcı deneyimini oluşturur.

Metaverse Devrimi'nden Kimler Yararlanacak?

Distopik bilimkurgudaki kökleri nedeniyle, Metaverse terimi farklı insanlar için farklı anlamlara gelebilir ve bu da terimin ilgisiz insanlara açıklanmasını zorlaştırabilir. Bununla birlikte, sonunda, meta veri deposu onu kimin kullandığı ve kimin oluşturduğu tarafından tanımlanır. Metaverse yeni bir terim değil, ancak bu günlerde daha popüler hale geldi ve gerçekten ne anlama geldiğine dair spekülasyonlar var.

Teknoloji hızla gelişiyor. Metaverse gibi dönüşüm potansiyeli olan yeni teknoloji. Siyasal, kültürel ve toplumsal alanda büyük değişimler getirecek ve bu değişimlerin toplumsal ve siyasal sonuçları olacaktır. Bu alanlarda teknolojinin değişen doğasına teknolojik determinizm de denir.