Murat Pak adında bir Türk dünyada yeni bir kazanç yolu açtı. NFT dünyasında sanat eserleri yaratan ve satan Pak, 1 milyon doların üzerinde kazanan dünyanın ilk NFT sanatçısı oldu. Bugüne kadar 268 NFT eseri satan Pak, bu satıştan 1.881 Ethereum kazandı.
Bilinen Eserleri
Ünlü Türk Tasarımcı Murat Pak’ın Eserleri Büyük İlgi Gördü
İngiltere’deki müzayede evi Sotheby’s’de dijital sanat platformu Nifty Gateway’in bağışlarıyla online olarak gerçekleştirilen müzayede yaklaşık üç gün sürdü. Pak’ın eserlerinin yer aldığı müzayedede “Pixel” isimli eser, tek bir piksel görüntüsü dahil 1,36 milyon dolara satıldı. Murat Pak’ın NFT yapıtlarının müzayedede satışından toplam 16,8 milyon dolar elde edildi.
Müzayedede ayrıca dört özel NFT çalışması yer alıyor. Bu eserleri satın almak isteyenler için bazı özel kurallar belirlenmiştir. Bunların arasında Murat Pak’ın tasarladığı bir esere ikinci el piyasasındaki en yüksek ücreti ödemek, sosyal medyada en çok #PakWasHere hashtag’i ile etkileşim almak gibi kurallar var.
Moore, müzayededen sonra; “NFT yatırımcılarının geleneksel koleksiyonculardan çok farklı bakışları ve zevkleri var.” Dedi.
Konuyla ilgili konuşan Pak, elde ettiği başarılardan dolayı minnettar olduğunu, çok çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini söyledi. Bazen elinde olmayan şeylerin daha önemli olabileceğini ifade eden sanatçı, NFT sanatının da bunlardan biri olduğunu söylüyor.
Bu günlerde kripto sanatı hakkında pek bir şey duymayabilirsiniz. Ancak, alan her geçen gün biraz daha büyüyor. Sanatçılar ayrıca çalışmalarını NFT ile ilgili eserlerin satıldığı platformlarda sergiliyor. Sonuç olarak, kazanılan gelir kripto para birimi haline geliyor. Hiç şüphesiz ki önümüzde dönem NFT Sanatçılarını çok daha fazla duyacağız.
NFT Eserini, Sahibinin İzni Olmadan İnternet Ortamında Paylaşmak Suç Mu?
NFT ile şifrelenmiş bir sanat eseri sahibine özeldir. Bu çalışmayı internetten indirmek, kopyalamak ve paylaşmaktan suçlu değilsiniz. Mona Lisa’yı, İnci Küpeli Kız’ı veya Son Akşam Yemeği’ni kuşe kağıda basıp satmak suç olmadığı gibi, NFT eserlerinin kopyalarını paylaşmak da suç değildir. Çünkü bu resimlerin aslı sadece bir kişiye veya bir kuruluşa aittir. Ancak, bir NFT eseri orijinal olarak pazarlanırsa, yasal sistem geçerli olacaktır.
NFT Eserler Nerede Satılıyor?
NFT ile oluşturulan bir sanat eseri başlı başına dijital pazarlarda satılmaktadır. OpenSea ve Nifty Gateway günümüzde popüler NFT satış platformlarından birkaçı. Sanat eserine ek olarak, OpenSea ayrıca satılık diğer blok zinciri tabanlı dijital gerçeklikleri de sunuyor.
Dünyada Ve Türkiye’de NFT Sanatçıları
NFT sanatçıları arasında en dikkat çeken isim şüphesiz Beeple lakaplı Mike Winkelmann. Onu ünlü yapan şey, çalışmalarının rekor fiyatlara satılmasıydı. Beeple’ın dijital eseri Londra’daki Christie’s’de 69, Milyon dolara satıldı. Winkelmann’ın kolajı “Every Day: First 5,000 Days” bugüne kadarki en pahalı NFT. Kolajlar, Donald Trump gibi siyasi liderlerden Mickey Mouse gibi çizgi film karakterlerine kadar çeşitli görünümleri içerir. Jpg formatındaki bu eser, bir müzayede evinde satılan ilk dijital eser olarak tarihe geçti. Öte yandan müzayede evi, müzayedeyi 22 milyon kişinin canlı izlediğini duyurdu.
NFT sanatçıları arasında iyi bilinen bir diğer isim, “The Few” lakaplı 18 yaşındaki vizyon sahibi bir sanatçı. Çarpıcı dijital eserler yaratan Lessocious, NFT dünyasında hızla ilerliyor. 13 yaşında dijital sanata başlayan Lessocious, Beeple’dan sonra en popüler sanatçı olarak kabul ediliyor. Kripto sanatıyla dikkat çeken bir diğer NFT sanatçısı da Türkiye’den Murat Pak.
Ödüllü 3D hareket tasarımcısı Murat Pak’ın blockchain tabanlı çalışmaları milyonlarca dolara alıcı buluyor. Pak’ın eserleri SuperRare, Nifty Gateway ve MakersPlace gibi dijital pazarlarda açık artırmaya çıkarılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden davetler alan Pak, sektörün parlayan yıldızı oldu.
Murat Pak’ın Bir Piksellik NFT’si 1,36 Milyon Dolara Satıldı
“Aynısından yeniden oluşturulamayan dijital değer“ anlamına gelen “Non-Fungible Token” (NFT), bir tür dijital sertifika olarak düşünülebilir. NFT, tweet’lerden videolara ve sanat eserlerine kadar çeşitli dijital dosyaları yaymak için kullanılabilir. Türk haber’ e göre, dijital sanat platformu Nifty Gateway’in bağışlarıyla İngiliz müzayede evi Sotheby’s’de online olarak gerçekleştirilen müzayede, pazartesiden çarşambaya kadar sürüyor.
Açık artırmada 1,36 milyon dolara satılan “Pixel” adlı eser, Pak’ın tek piksel görüntüsünden oluşan eserini içeriyor. Eser için teklif edilen müzayede yaklaşık 90 dakika sürdü. Açık Artırma Pak.’ın NFT çizimlerinin satışından toplam 16.8 milyon dolar sahibi oldu.
Dijital Sanatçı Murat Pak, NFT Yakarak Alınabilen Yeni Bir Token Çıkardı
Dijital sanatçı Murat Pak, burn.art adlı bir platform açtı ve ASH adlı bir token yayınladı. The Block’tan gelen habere göre platformda sadece ASH tokenlerinin kullanılabileceği belirtildi. NFT yazma platformu” olarak da bilinen platformda, NFT sahipleri çalışmalarını “yakabilecek” ve ASH tokenleri alabilecekler. Buradaki yakma kelimesinin anlamının, bir kripto para biriminin veya NFT’nin dolaşımdan kalıcı olarak çıkarılması olduğu söylenmiştir.
Bir sanatçının NFT’sini neden yakmak isteyebileceği sorulduğunda, platform sözcüsü, “Önümüzdeki dönemde NFT için sadece ASH tokenleri kabul edilecek. ASH kazanmanın tek yolu, ERC20 jetonları ve burn.art’ta NFT’nizi yakmak. Herhangi bir sanatçı veya müzayede evi, NFT’leri için ASH kabul etme seçeneğine sahiptir.” Cevabını verdi.
Sözcü ayrıca, bir NFT için ne kadar ASH kazanacağının yüzdesinin henüz belirlenmediğini, ancak arz ve fiyatı dengeleyen bir eğri sistemi ile oluşturulacağını söyledi.