Takip ettiğiniz ünlü bir isim var mı? Bu bir şarkıcı, sporcu, Instagram fenomeni veya YouTuber olabilir. Son yıllarda televizyonun etkisinin düşüşe geçip, dijital mecraların büyük bir ivme ile yükselmesinin ardından sıklıkla duyduğumuz yeni bir terim vardır. Influencer. Özellikle markalar için çok kıymetli olan bu kişilikler, kitleleri etkileyebilme kabiliyetleri ile ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir ürünün veya hizmetin tanıtılması ve satışında başrol oyuncuları olduğunu da belirtebiliriz. Bugüne kadar izlediğiniz reklamları bir düşünün. Yalnızca televizyonlarda gördükleriniz değil, aynı zamanda sosyal platformlarda da gördükleriniz… Kaçında ünlü bir isim oynuyordu? Grafiğin büyük bir dilimini influencerler oluşturmaktadır. Peki, influencer kimdir, kendi içerisinde türleri nelerdir ve onlar için para kazanmak gerçekten kolay bir konu mudur? Bütün detaylarını bu içeriğimizde keşfedebileceksiniz.
Influencer Nedir?
Influencer, topluma mâl olmuş, büyük bir kitle tarafından tanınan kimse anlamına gelir. Kelime anlamı ve Türkçe karşılığı ile ‘etkileyen kişi’ manasına gelmektedir. Açıklamaların devamına değinmeden önce bir sorumuz var; sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor musunuz? Bu içeriğimizde olduğunuzu da göz önünde bulundurarak cevaplarınızın ‘evet’ olduğunu tahmin ediyoruz.
Bununla birlikte Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 2020 verilerine göre 54 milyon kişidir. Bu da ülkemizin nüfusunun %64 demek oluyor. Böylesine geniş bir kitleye hitap eden sosyal medya platformlarının pazarlama açısından ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunun düşünebiliyor musunuz? Bunun bilincinde olan markalar, burayı verimli bir şekilde kullanmak istiyorlar. Ancak, sadece içerik üretimleri ve post paylaşımları ile yeterince müşteri elde etmek mümkün değildir. Çok daha büyük kitlelere adınızı duyurmak için, büyük kitlelere hitap eden kişilerle anlaşmanız gerekmektedir. İşte bu noktada influencerler devreye girmektedir.
Hangi Influencer ile Çalışma Yapılmalıdır?
Konumuz dijital dünya ile bağıntılı olduğundan son zamanlarda adını duyduğumuz, duymaya başladığımız dijital influencerleri ele alacağız. YouTube, Instagram veya TikTok fenomeni… Markalar, sundukları ürün/hizmetin hangi kümeye daha uygun olduğunu tespit ettikten sonra herhangi bir sosyal medya fenomeni ile iş birliği gerçekleştirebilmektedir. Özellikle takipçilerinin cinsiyeti, yaş grubu ve sosyokültürel durumları baz alındığında, markanın hedef kitlesi ile uyuşuyorsa çalışmalara başlangıç verilmektedir. Eğer kadın giyim ürünleri satan bir markanız varsa, içerikleri spor üzerine temellenen ve erkek olan bir influencer ile çalışmanız size kâr sağlamayacaktır. Keza teknoloji içerikleri üreten kadın fenomen ile anlaşma yapmanız da fayda getirmeyecektir.
Bundan dolayı markaların, bu konu hakkında sıkı bir araştırma ve değerlendirme çalışması içerisine girmesi gerekmektedir. Hedef influencerin hayat tarzından, içeriklerinin hangi alanda yoğunlaştığından, takipçi yorumlarından ve gönderi açıklamalardan bu bilgilere erişilebilir. Aynı zamanda şunu da belirtmekte yarar vardır ki; sürekli reklam paylaşımları yapan fenomenler ile çalışma yapmanız sizi diğerlerinden farklı kılmayacaktır. Çünkü ilgili hesap için artık bu ‘sıradan’ bir hal almıştır. Takipçileri de bunun bilincinde olacak ve dikkate değer bulmayacaktır. Bundan dolayı bu ve benzeri kriterleri, markanızın kriterleri ile birlikte not alıp anahtar soruları sormanız gerekmektedir. ‘Markamın itibarı reklam verdikten sonra ne konumda olacak?’, ‘Hedef kitlem benimle ne oranda etkileşime geçebilecek?’, ‘Aktarılmak istenen mesaj, doğru bir şekilde zihinlere ulaşacak mı?’ Tüm bunların karşılaştırmasını yaptıktan sonra influencer ile iş birliğine gidebilirsiniz.
Influencer Türleri
Takipçi kitlesine göre belirli gruplarda influencerler bulunmaktadır. Doğal olarak hitap ettikleri kişi sayısı ve alınacak geri dönüşümler de buna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kendi içerisinde 3 kategoridedir. Bu durumda markalar, pazarlama bütçelerine, geleceğe yönelik yatırımları ile beraber anlaşma sağlayabilirler. Geleceğe yönelik yatırımdan bahsetmekteyiz. Çünkü henüz çoğu kişi tarafından keşfedilmeyen bir influencer ile uzun vadeli bir iş birliği çalışmasına girdiğinizde, onun profilinde sizin ürününüz uzun bir süre boyunca kalabilmektedir. Bu süreç içerisinde influencer, kendisine büyük bir takipçi kitlesi kazandırabilir. Dijital bir dünyada yaşadığımızı hiçbir zaman unutmamak gerek. Burada milyonlarca insan bulunmaktadır. Potansiyel, her zaman için maksimum düzeydedir. Yeter ki bunu nasıl verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini bilelim. Şimdi bu 3 influencer türünü inceleyelim.
1- Mega Influencer
Herhangi bir sosyal medya platformunda 1 milyon barajını geçen kişiler Mega Influencer kategorisinde değerlendirilmektedir. Hitap ettikleri kitle bu denli geniş olunca da markaların radarına girmektedirler. Ancak şu da bir gerçektir ki, takipçi sayısı bu iş için yeterli olmayabilir. Elbette bir kriterdir fakat her zaman için doğru analizi verebilen bir kriter değildir. Çünkü takipçi sayısı fazla olan fenomenler, doğal olarak tüm takipçilerine hitap etmekte keza yansıtmakta güçlük yaşarlar. Dolayısıyla bu gibi durumları göz önünde bulundurarak, markanıza gelebilecek etkileşim oranlarını hesaplamanız gerekmektedir.
2- Makro Influencer
Takipçi sayısı 40.000 – 1 milyon arasında değişen kişilere Makro Influencer denmektedir. Kitlesi ile arasında daha sıkı bir bağ vardır. Bu kişilerin genellikle herhangi bağımlı olduğu ajans, menajer bulunmadığından, markalar için iletişim kurmak daha kolaydır. Böylece anlaşma aşamasında teferruatlara gerek kalmadan iş birliği gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle kendisini bu seviyede daha çok geliştirmeye adayan influencer, kitlesi ile arasında kuvvetli ilişkiler kurmaya büyük özen göstermektedir. Markanın ve ürünün pazarlaması için en doğru tercihlerden biri olabilmektedir.
3- Mikro Influencer
Sosyal mecralarda takipçi sayısı 1.000 – 40.000 arasında olan kimseler, Mikro Influencer olarak değerlendirilmektedir. Çok yüksek bir iletişim gücüne sahip olabilirler. Bununla birlikte takipçileri ile arasındaki ilişkilerin en yüksek seviyede olduğu fenomenlerdir. Mikro Influencerler, takipçi sayıları diğerlerine oranla daha düşük olmasına karşın hitabet yetenekleri ile onları etkileyebilirler. Bu influencer için geçerli olmasa da, genel itibari ile durumun akıbeti bu şekildedir. Markalar, bu kişilere çalışma içerisine girmeden önce dikkatlice incelemelerde bulunmalıdır. Keza Influencerin yapısal özellikleri de baz alınmalı ve buna göre kendisi ile iletişim sağlanmalıdır. Aksi takdirde yapılacak olan görüşmelerden olumsuz sonuç alınması da olasılıklar arasındadır.
Influencerler İçin Para Kazanmak Kolay Mıdır?
Genel itibari ile insanların zihninde kalıplaşmış bir düşünce vardır; ‘influencerler kolay para kazanıyor.’ Aslına bakarsanız durum özünde hiç de öyle değildir. Belirli bir seviyeye ulaşmak için düzenli çalışma ve kesinlikle istikrar gerekmektedir. Yalnızca bununla da sınırlı değildir. Blogger, Vlogger, YouTuber, TikToker fark etmeksizin her birinin belirli ekipmanlara ihtiyaçları vardır. Keza içerik üretmek için de yeni fikirlere. Aynı zamanda güncel kalmalı ve kitlesini iyi bir şekilde analiz etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte bu fenemonler, belirli bir gelire sahip oldukları için bir şirket (şahıs, limited…) kurmaları gerekmekte ve vergilerini ödemek durumundandırlar.
Ayrıca markalar için Influencer yelpazesinin geniş olduğunu da belirtmekte fayda var. Nitelikleri itibari ile influencerler, tek bir niş alana bağlı kalmıyorlar. Gelişen ve değişen çağ ile onlar da kendilerini güncellemektedir. Dolayısıyla bu da onları birçok alanda reklam alımına açık bir konuma getiriyor. Hal böyle olunca da markalar reklam vermek için bir fenomenle anlaşamazsa diğerine yönelebiliyor. Peki, sizce influencer olmak kolay mı ya da bu sayede maddi bir gelir elde etmek?
Soru ve önerileriniz için buradan bize ulaşabilirsiniz. :)