Grafik tasarım dediğimizde aklımıza ilk olarak neler geliyor? Bir logo, dijital pazarlama grafiği, illüstrasyon, dergi kapağı veya tamamen başka birçok şeyi anımsayabiliriz. Çünkü grafik tasarım birçok farklı biçimde karşımıza gelir ve çok güçlü bir kitle iletişim yöntemidir. Tüm saydığımız grafik tasarım parçalarının ortak noktası, görsel olarak iletişim kurmak üzere tasarlanmış olmaları ve genellikle bir dijital bir evren içerisinde üretilmesidir.

Hazırsanız başlayalım mı?

Grafik Tasarım Nedir? Nasıl Başlamıştır?

Grafik Tasarım Nedir ve Nasıl Başlamıştır?

Grafik tasarım en yalın anlatımla, mesajları bir hedef kitleyle iletmeye yardımcı olan görsel içerik oluşturma sürecidir. Bir ürün veya hizmetin marka olabilmesi ihtiyaç duyduğu görsel iletişim tasarımı, özellikle hedef kitleleriyle bağlantı kurmak isteyen markalar için çok önemlidir ve grafik tasarım bunun için mükemmel bir çözümdür.

Tarihi kökenine bakacak olursak, grafik tasarımın kökenleri MÖ 38.000'den erken mağara resimlerine kadar gidiyor. Tarihçilerin vermiş oldukları bilgilere dayanarak mağara resimlerinin bu ilk biçimleri, insanların bir nesilden diğerine nasıl iletişim kurduğuyla ilgiliydi. Bu mağara resimlerindeki konular ise  ağırlıklı olarak hayvanlar, el izleri, silahlar ve avlanmaya ilişkin diğer referansları içeriyordu.

Çağımıza geldiğimizde ise mağaraların duvarlarına el yordamıyla çizilen tasarımlar klavye ve fare yardımıyla ortaya çıkarılan dijital grafiklere yerlerini bıraktı.

Broşür Tasarımı Örneği

Markalar; logolarında, pazarlama materyallerinde, reklamlarında, web sitesi grafiklerinde ve hatta dahili belgelerinde ve e-posta iletişimlerinde grafik tasarımdan yararlanmaya başladığından itibaren kitleler üzerinde çok güçlü söz haklarına sahip olmuştur. Bu kadar güçlü bir etkiye sahip olan grafik tasarımın bu denli güce sahip olmasını sağlayan birçok farklı unsur vardır.

Grafik tasarımın nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için tasarımı oluşturan farklı öğeleri anlamamız elzemdir. Bu grafik tasarım öğeleri şu başlıkları içermektedir:

  • Renk: Bir tasarımın belki de en önemli ve en belirgin öğesidir. Hemen etki yaratabilir ve tasarım geçmişi olmayanlar dahil herkes tarafından fark edilir. Renkler arka planda veya çizgiler, şekiller veya tipografi gibi diğer öğeler içinde kullanılabilir. Renkler duygular ve ruh halleri yaratır. Örneğin; kırmızı tutkuyu, yeşil ise doğayı temsil edebilir.
  • Tipografi: Metni okunaklı ve ilgi çekici şekillerde düzenleme sanatıdır.
  • Astar: Düz, kavisli, ince, kalın, kesikli, uzun veya kısa olsun, hemen hemen her tasarımda çizgiler bulunur. Çizgiler herhangi iki noktayı birbirine bağlar. Alanı bölmek ve izleyicinin dikkatini belirli bir yöne yönlendirmek için kullanılır.
  • Şekil: Form olarak da bilinen şekil, çizgilerin birleşimidir. Şekiller daireler, kareler, dikdörtgenler, üçgenler veya diğer soyut formlar olabilir. Çoğu tasarım en az bir şekil içerir. Renklere benzer şekilde, şekillerin de farklı çağrışımları vardır. Birliği temsil etmek için bir daire kullanılabilir, bir kare yapıyı da temsil edebilir. Bir şeklin rengi, stili, arka planı ve dokusu izleyicinin algısını etkileyebilir.
  • Doku: Tek renkli arka planların yerini alarak dokular daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Dokular kağıt, taş, beton, tuğla ve kumaş içerebilir. İnce veya bariz olabilirler veya özgürce kullanılabilir. Dokular, 3B görünüm oluşturmak için yardımcı olabilir.
  • Hiyerarşi: Görsel Hiyerarşi, tasarım öğelerini sıralamak ve kullanıcılarınızın onları görüntülemesini istenilen sırayla etkilemek için kullanılır . Kontrast, ölçek, denge ve daha fazlası gibi ilkeleri kullanarak, her öğeyi doğru yerde oluşturmaya ve en önemli öğelerin öne çıkmasına yardımcı olur.

Tasarımlarının etkili olması ve dikkat çekmesi için grafik tasarımcıların da uyması gereken bir takım ilkeler vardır. Bunları Gestalt tasarım ilkeleri olarak duymuş olabilirsiniz:

Bu ilkelerden bazıları şunlardır:

  • Basitlik
  • Yakınlık
  • Süreklilik
  • Simetri

Grafik Tasarım Neden Önemli?

Yukarıda saydığımız tüm farklı unsurları ve ilkeleri bir araya getirmek, bir tasarımı profesyonel görünümlü bir grafiğe kolaylıkla dönüştürebilir ve bunu yaparken insanlara kendisini hayran bırakabilir. Bu da insanın satın alma güdüsünü tetikler.

Grafik tasarımı en başından ele aldığımız için bu terimle ilgili rahatlıkla şunu ifade edebiliriz; şimdiye kadar gördüğümüz her logo tasarımının temelidir. İkincisi, her gün gördüğünüz tüm sosyal medya içeriğini ve reklamları düşünürsek, grafik tasarım olmadan görsel iletişim tasarımı sürecini yürütmek tamamen imkansız hale gelir.

Grafik Tasarım Neden Önemlidir?

Bütün olarak baktığımızda grafik tasarım; kitap kapağı tasarımı, dergi sayfası düzenleri, ürün tasarımı, giyim tasarımı ve daha fazlasının bütüne varan ana parçasıdır.

Bilmemiz Gereken 9 Grafik Tasarım Türü

Grafik tasarımın temeli ve nereden geldiği konusunda oldukça iyi bir algıya sahip olmamız gerekir. Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz, grafik tasarım türlerinden bahsedelim.

1. Marka Kimlik Tasarımı

Marka tasarımı; bir ürünün veya hizmetin kişiliğini, tonunu ve temel mesajlarını iletmeye yardımcı olur, bu nedenle bu çalışma çok fazla strateji içerir. Bir iş profesyoneli olarak bilmemiz gereken en önemli tür budur.

Hiçbir ürün veya hizmet, marka kimliği olmadan başarılı olamaz.

Bir marka kimliği şunlardan oluşur:

  • Logo
  • Renk paleti
  • Fontlar/tipografi
  • Görüntü stili
  • Desenler/şekiller
  • Marka yönergeleri

Grafik tasarımcılar, yalnızca birkaç farklı tasarım türünde uzmanlaşma eğilimindedir. Marka kimliği tasarımcıları, grafik tasarım trendleri, ne tür tasarımların müşterilerle rezonansa girdiği ve daha pek çok konuda bilgili olmalıdır.

2. Pazarlama ve Reklam Tasarımı

Pazarlama ve reklam tasarımı; hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak sosyal medyada, web sitelerinde ve reklamlarda gördüğümüz grafiklere odaklanır.

Grafik Tasarım Türleri Nelerdir??

Bu alanda çalışan grafik tasarımcılar, pazarlama stratejileri ve kampanyaları için varlık oluşturur. Fikirler geliştirir, tüketici alışkanlıklarını araştırır ve hedef kitleye hitap eden tasarımlar yaratırlar. Bu tasarım türü, bir ürünün nasıl satılacağı ve tüketicileri nasıl ikna edeceği konusunda güçlü bir bilgi birikimini içerir.

Şehir içerisinde araç kullanırken yanından geçtiğimiz tüm reklam panoları, kafede gördüğümüz tüm broşürler ve öğlen iş aralarında gezinirken rastladığımız tüm iş sosyal medya grafikleri, pazarlama ve reklam grafik tasarımının birer parçasıdır.

3. Kullanıcı Arayüzü Tasarımı

Kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı, daha çok gerçek web siteleri, uygulamalar, yazılımlar ve diğer çevrimiçi programları tasarlamaya odaklanır. 

Kullanıcı Arayüzü Tasarımı

Grafik tasarımın bu uzmanlık alanı, tasarımcının görsel olarak Kullanıcı dostu ve işlevsel bir programın nasıl tasarlanacağını anlamasını ve aynı zamanda kullanıcının gezinmesini ve nasıl kullanılacağını anlamasını sağlamasını gerektirir.

UI ekibi, hem yeni hem de deneyimli kullanıcıların deneyimlerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri için tasarım aracı için kullanımı kolay bir arayüz oluşturmak için çok çalışır.

Grafik tasarım, UI tasarımının önemli bir bileşenidir. Ancak, UX tasarımı ürünün geneline bakar. Amacı, ürünle etkileşimin kullanılabilirliğini, erişilebilirliğini ve zevkini geliştirerek kullanıcı memnuniyetini artırmaktır. UI tasarımı araştırma, prototip oluşturma ve test etmeyi içerir.

Grafik tasarımcılar ve UI tasarımcıları birlikte çalışırlar ve bazı görevlerinde ve ilgili becerilerde örtüşme vardır. Bazı tasarımcılar, kariyerleri boyunca grafik tasarım ve UI tasarımı arasında geçiş yapar. Grafik tasarımdan kazanılan aktarılabilir beceriler, UI tasarımına geçiş için de çok yardımcı niteliktedir.

4. Ürün Tasarımı

Ürün tasarımı, ürünlerin genel tasarımını ve bunların izleyiciye nasıl sunulduğunu oluşturma süreçlerini içerir. Bu, tişört baskılarından ve şişelerden bir sulama kabının veya kahve kupasının gerçek tasarımına kadar her şey olabilir.

Ürün Tasarımı Grafik Hizmetleri Kapsamında Yeşil Zemin Üzerinde Bir Tişört Görseli

Örneğin, “Dr. X markasının y ürünlerini satın aldığınızda ürün ve hizmet biçimlerinin tümü her tür cilt bakımına uyacak şekilde dermatolojik özeliklere uygun tasarlanmıştır, ancak bir tasarımcının ayrıca bütün ürün tasarımı sürecinde bu algıyı yaratması dolayısıyla hizmete dair ürünlerin her birinde bu tasarım algısını yaratması gerekir.

 İlaç Sektörü İçin Hazırlanmış Bir Ambalaj Tasarımı Örneği

Ürün tasarımcıları, yarattıkları ürünlerin son kullanıcı için iyi çalıştığından emin olmalıdır. Bazen bu, insanların zaten kullandığı ve sevdiği ürünlerde tekerleği yeniden icat etmeyi içerirken, diğer zamanlarda tamamen yeni bir şey tasarlamak ile ilgili olabilir.

5. Yayın Tasarımı

Ele alacağımız bir sonraki grafik tasarım türü ise yayın tasarımıdır. Yayın tasarımı; dergiler, e-kitaplar, teknik incelemeler, raporlar, kitaplar, haber bültenleri, broşürler ve daha birçok alternatifinin tasarımını kapsar.

Yayın tasarımcıları, güncel olan - okunabilir ve her sayfadaki bilgilerin iyi akmasını sağlayan, görsel olarak çekici bir tasarım oluşturmayı temelde amaçlar.

Bu bağlamda burada her şey tasarımla ilgili değildir; içerik öncelik olarak gelmelidir, tasarım sadece onu vurgular.

Dergi Kapağı Tasarımı

Kapak, okuyucuların içeride bulabileceklerinin bir illüstrasyonunu ve manşetlerini vurgularken; iç sayfalar içeriği görselleştirme ve ana noktaları belirtme adına harika bir iş çıkarırken, baskı koyasının bu gösterinin yıldızı olmasını sağlar.

6. Ambalaj Tasarımı

Bir diğer önemli grafik tasarım türü ise ambalajdır. Ambalaj sadece ürünleri korumakla kalmamalı, aynı zamanda önemli bir pazarlama aracı olmalıdır. Bu alandaki grafik tasarımcılar; konseptler, maketler ve baskıya hazır dosyaları hazırlar, tasarlar geliştirir. Ambalaj grafik tasarımı, endüstriyel tasarım ve üretimin yanı sıra baskı süreçlerinin anlaşılmasını da gerektirir. Ambalaj grafik tasarımcıları, tüketiciler için öne çıkan ambalajlar oluşturabilmeleri için trendleri ve rakip markaları takip etmelidir.

Diğer birçok şirketin sattığı benzer bir hizmeti veya ürünü satarken, öne çıkmanın bir yolunu bulması gerekir - çoğu zaman tek başına ambalaj tasarımı tam da bunun gerçekleşmesine yardımcı olabilir.

Ambalaj Tasarımı Örneği

Yukarıdaki organik ürün markasına bir göz atalım.Bu paket ve ambalaj tasarımı ile, insanların ürünü diğer Klasik anlayıştaki sıradan tasarımlara kıyasla tercih etmeleri sağlanabilir, çünkü sevimli veya farklı olması onu akılda kalıcı kılacaktır.

Ambalaj tasarımcıları, tüketicilerin bir rakip yerine onları seçmesi için ürünlerini sunmanın benzersiz yollarını bulma zorluğuyla her daim karşı karşıyadır.

7. Yazı Tipi Tasarımı (Tipografi)

Metinle çalışırken, grafik tasarımcıların metnin nasıl göründüğü ve ne söylediği arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurması gerekir. Tipografi, metni okunaklı ve ilgi çekici şekillerde düzenleme sanatıdır. Farklı ruh halleri veya duygular, farklı tür seçimleriyle ifade edilebilir. İyi bir tipografi, güçlü bir görsel hiyerarşi oluşturmalı, dengeyi sağlamalı ve doğru tonu belirlemelidir.

Günlük olarak gördüğümüz tüm yazı tiplerini düşünelim. Sadece bu blog makalesinde kullanılan yazı tiplerine bakın. Her yazı tipi, hatta Arial ve Times New Roman gibi en temel olanlar bile bir yazı tipi tasarımcısı tarafından yaratıldı. 

Ancak zaman geçtikçe bunun gibi ne kadar rafine yazı tipi tasarımları mevcut olsa da yeni yazı tipleri ile marka tasarımlarının revize edilmesine doğru bir yola gidilmiştir.

Yazı Tipi Tasarım Örnekleri

Günümüzde markalar kendi yazı tiplerini oluşturmak istediğinde kullanılan yazı tipi tasarımını tipik olarak görüyoruz. 

Örneğin, Netflix'in logosu, markalı Netflix Sans yazı tipindedir ve Samsung'un kendi SamsungOne yazı tipi vardır. Yazı tiplerinin ilk hallerine bakıldığında geçirmiş oldukları süreç tipografi tasarımının ne kadar önemli olduğuna önemli birer örnektir.

Netflix Logosunun Gelişimi

Görsel Kaynağı: Shine Agency

Samsung Logosunun Yıllar İçerisindeki Değişimi

Görsel Kaynağı: Logo my way

8. Hareketli Grafik Tasarım

Hareketli grafik veya animasyon tasarımı; videolarda ve GIF'lerde sıklıkla gördüğünüz başka bir tasarım türüdür. Temel düzeyde, bu tasarım türü, hareket halindeki herhangi bir grafiği içerir. Bu grafik tasarım türü; animasyonları, hareketli afişleri, başlık dizilerini, fragmanları veya video oyunlarını içerebilir.

Hareketli Grafik Tasarım Çalışma Ekranı

Animasyonlar veya hareketli grafikler tasarlamak, özel araçlar ve hareket eden bir şey yaratma yeteneği gerektirir.

9. İllüstrasyon Tasarımı

Bir illüstrasyonun tanımı, bir çizim veya çizimi yaratma eylemidir veya bir şeyi yorumlamak için kullanılan bir örnektir.

İllüstratörler aşağıdakiler için görsel varlıklar tasarlayabilir:

  • Çocuk kitapları,
  • Tişörtler ve diğer giyilebilir ürünler,
  • Kartpostallar,
  • Web siteleri,
  • Sosyal medya,
  • Video ve interaktif medya,
  • Pazarlama kampanyaları.

İllüstrasyon stilleri tasarımcıdan tasarımcıya büyük ölçüde değişebilir. Bazı sanatçılar, Adobe Illustrator, Photoshop veya Procreate gibi araçları kullanarak neredeyse yalnızca dijital formatlarda çalışırlar ve diğerleri dijital medyayı fiziksel medyayla harmanlayarak bir kalem ve kağıtla başlamayı tercih eder.

Ancak, her tasarımcının kendisine ait bir tarzı ve tasarım süreci vardır.

Albert Einstein İllüstrasyon Çalışması

Grafik sanatçıları, medya ve tekniklerin bir kombinasyonu yoluyla orijinal sanat eserleri yaratır. Genellikle güzel sanatlar, animasyon veya mimaride bir geçmişleri vardır. Grafik sanatçıları; her türlü grafik tasarımında yazarlar, editörler, pazarlamacılar ve sanat yönetmenleri ile yakın işbirliği içindedir.

İllüstrasyon-ornek-calisma

İllüstrasyon tasarlamak; ne kadar benzersiz ve farklı illüstrasyonların olabileceği göz önüne alındığında, muhtemelen uzunca bir süre önemini hiçbir şekilde kaybetmeyecek bir eğilimdir.

İllüstrasyonlar; problemin çözümü, süsleme, eğlendirme, bezeme, şaşırtma, bilgilendirme, eğitme, hikaye anlatma gibi eylemler için yaratıcı ve son derece kişisel yollar ile mesajın iletilmesini sağlar. Bu sebeple grafik tasarım dalı olan illüstrasyon afiş tasarımlarında da sıkça kullanılır.

Bütün bu sözünü ettiğimiz grafik tasarım unsurları, görsel olarak sunduğumuz örneklerde de görüldüğü üzere bireyler ve kitleler üzerinde majör etkilere sahiptir ve tam da bu nedenle hiçbir unsur bir diğerinden ayrı olarak tutulamaz.