Kurumsal Kimlik Tasarımı ve Yaşamımızdaki Yeri

Kurumsal kimlik, işletmenizin kendisini dış dünyaya nasıl sunması gerektiğini belirleyen iletişim tasarımı süreçlerinin bütünüdür. Şirketin nasıl göründüğü, davrandığı ve iletişim kurduğu bu süreçlere bağlı hareket eder. Şirketin pazar alanında ve iç paydaşları (şirketin tüm çalışanları, yatırımcıları ve ortakları dahil) ve dış paydaşları (müşteriler, tüketiciler, medya vb. dahil) arasında tanınmasına ve farklılaşmasına yardımcı olur. Kurumsal kimlik ile markalaşma (branding) arasında ayrım yaparken net bir şekilde tanımını yapabilmek gerekir.

Sadece müşterinizin ve potansiyel müşterilerinizin değil psikolojik etmenlere bağlı olarak kurumsal kimliğinizi gören herkesin onu anımsama ve aklında belli bir yere konumlandırma eğilimi vardır. Bir bakışta kurumu tanıma durumunun tasarlanması, hem güven açısından hem de satın alma güdüsünü tetiklemesi açısından çok önemlidir. Bu tasarım çalışmasının temelinde görsel simgenin çok ötesinde duruş ve dil yaratım süreci hakimdir. Bu çalışma; logo, amblem, motto, illüstrasyon, renk paleti öğelerinin bütününü kapsar. Bu sebeple düşünülenden daha geniş bir skalada görsel iletişim süreçlerinin tasarlanması söz konusudur.

Kurumsal Kimliğin Temel Amacı Nedir?

Marka tutarlılığını tam olarak destekleyecek, anında tanınabilir ve akılda kalıcı bütünsel bir amaçla kurumsal kimliğin yaratılmış olması; doğru bir marka imajı oluşturulmasını sağlar.

Kurumsal Kimliğin Temel Amacı Nedir? - Örnek Görsel

Kaynak: 1

Kurumsal Kimlik Tasarımı Nasıl Oluşturulur?

Markanızın; konumu, misyonu, değerleri, mesajı ve kimliği ile tam uyumlu hale gelmesi ile kurumsal kimlik tasarımı oluşturulur. Bu güçlü temel ile, markanızın yaratılmış olan görsel dili yıllar boyunca sizi ileriye taşıyacak ve profesyonel duruşunuzu destekleyecek şekilde oluşturulmuş olması gerekir. Bu görsel kimlik unsurları, yaratıcı oldukları kadar stratejik de olmalıdır. Marka bileşenleri, markanın karakterine uygun dinamizme sahip olmalı, işletmenizin değişen pazar ve tüketici ortamlarına uyumlu olmalıdır.

Aşağıdaki örnekte olduğu gibi, İngiltere firması NatWest’in özgün bankacılık sektörüne sıkı sıkıya bağlı kalarak kurumsal kimliğini yapılandırması gerekti. Ancak bunun yanında dinamizm de faydalanması gereken elzem bir unsur olarak kimlik tasarımında her daim önceliği olmalı; çünkü markanın fiziksel mağaza içi hizmetlerinden bir dizi dijital ürüne kadar sunumu çeşitlendirmeye sahip. Önceki kurumsal kimliğinin bu nedenle yeni çevrimiçi konumlandırmasına ayak uydurmak için yenilenmesi gerekiyordu.

Kurumsal Kimlik Tasarımı Nasıl Oluşturulur - Logo Tasarım aşamalarını gösteren bir görsel

Markanın çalıştığı tasarım ajansı, “Küp yapısının biçimi üzerinden (kurumun eski 2B logosu) dijitalin gücünü destekleyici kilit açma” fikri üç boyutlu şekiller ve üç renkli bir palet ile marka görünümünü yeni, dijital olarak optimize edilmiş bir düzeye taşıdı.

NatWest Logo

Kurumsal Kimliğin Öncesi ve Sonrası

Logodan ilham alan bu yön, daha hareketli, eğlenceli ve renkli marka yönergeleriyle sonuçlandı ve NatWest'in tasarım ekibinin; kurumun fiziksel ve dijital alanlarını birleştiren marka üstü varlıklar oluşturmasına olanak sağladı.

Kurumsal Kimliğin Marka Gelişimine Katkısını Gösteren Bir Görsel

Kurumsal Kimlik Tasarımının Önemi ve Elementleri

Bir ismi, kişiliği veya belirgin davranışları olmayan varlığı hayal etmek zordur. Belirli kimlik niteliklerini bir kişi veya bir varlık durumuyla ilişkilendirmek ve bunlara kimlik adını vermek insan doğasının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu nedenle, her yapının yaratılışının kendine özgü ya da benzersiz bir kimliği vardır. Kurumlarda da bu durum kurumsal kimlik tasarımı üzerinden oluşturulur. Kurumlara isimler, kişilikler tasarlanır ve hedef kitlenin onu tanımlamasına, onunla ilişki kurmasına ve onu piyasada farklılaştırmasına yardımcı olmak için insancıllaştırılır.

Kurumsal kimliğin 3 ana unsuru vardır:

  • Kurumsal iletişim
  • Kurumsal tasarım
  • Kurumsal davranış

Kurumsal İletişim

Kurumsal iletişim, kurumun tüm kanallarda olumlu bir bakış açısı ve tek tip kurum imajı geliştirmek için tüm bilgileri iç ve dış izleyicilere nasıl ilettiğidir.

Daha temel bir ifade ile; şirketin iletişim kurma biçimidir.

İçerisinde:

  • Dahili iletişim: Politikaları ve prosedürleri, ekip iletişimlerini, dahili haber bültenlerini ve dahili hedef kitle iletişimiyle ilgili her öğeyi içerir.
  • Ücretli İletişim: Reklam, sponsorluk, etkinlik vb. ücretli medya aracılığıyla yayınlanan iletişim mesajlarından oluşur.
  • Medya ilişkileri: Halkla ilişkiler, haberler vb. tüm kazanılmış medya iletişimi içeriği medya ilişkileri kapsamındadır.
  • Yatırımcı ilişkileri: Kurumda yatırımcılara iletilen tüm mesajları içerir.

Kurumsal Tasarım

Kurumsal tasarım, kurumun görsel kimliğini sergiler. Şirketin görsel olarak diğerlerinden farklı algılanmasına yardımcı olan isim, logo, marka renkleri, marka görselleri, slogan vb. şirketin tüm görsel varlıklarını içerir.

Kurumsal tasarımın ana bileşenleri şunlardır:

  • Logo: Firmayı veya ürünlerini temsil eden orijinal markadır. Bir şirket için anında tanınma işlevi görür.
  • Renkler: Marka renkleri, markayı temsil eden resmi renk paletini içerir. Genellikle marka varlıklarında sadece bu renkler kullanılır.
  • Yazı Tipleri: Genellikle, bir şirketin iletişim mesajlarında kullanılan onaylanmış bir tipografi listesi vardır.
  • Web Sitesi: Bir web sitesi, şirketin kendisini dijital dünyada nasıl temsil ettiğidir. Tıpkı bir marka çıkışı gibi ama dijital dünyada.
  • İç Tasarım: Kurum içi de dahil kurumsal kimliğin parçası olan çevrimiçi ve fiziki tasarımı kapsar. Kuruluşun çalışma şekli, çalışma kültürü vb. gibi şirket hakkında bir çok durumu tanımlamaya yardımcı olur.

Kurumsal Davranış

En kısa tanımıyla kurumsal davranış, kurumun algılanan davranış bütünlüğüdür. Temel değerleri ve şirketin felsefesini ortaya çıkaran etik davranış kurallarını ve kurumsal sosyal sorumluluğu içerir.

Teknik olarak kurumsal davranış; şirketin politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, yasal ve çevresel faktörlerin tetiklediği birçok durumda tek bir vücut olarak nasıl hareket ettiğidir.

Çoğu zaman kurumsal davranış sosyal medya tarafından tetiklenir. Örneğin  Starbucks, sosyal sorumluluğunu yerine getirmek için 2022 yılına kadar dünya genelinde 10000 mülteciyi işe almayı hedeflemiştir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Üzerine Starbucks Örneğini Gösteren Bir Görsel

Kaynak: 2

ABD şirketleri Trump’ın başkanlık dönemiyle başlayan ırkçılık politikalarını kınarken, Starbucks 10.000 mülteciyi işe alma sözü verince çoğu kurum da benzer biçimde kurumsal davranış çalışmalarını revize etti.

Kurumsal Kimlik ve Marka Kimliği (Markalaşma)

Düşünülenin aksine, kurumsal kimlik ve marka kimliği aynı şey değildir.

  • Marka Kimliği, belirli bir ürünün kalitesinden, etiğinden ve odağından bahseder. Belirli bir çalışma, kampanya üzerinden marka imajına katkıda bulunur.
  • Kurumsal Kimlik detaylı biçimde bahsettiğimiz üzere; ürünü yaratan şirketin etiğinden, değerlerinden ve odağından yola çıkar ve görsel iletişim çalışmalarının bütünüdür.

Kurumsal Kimliğin Önemi ve Görevleri

Güçlü bir kimlik, insanların şirket hakkındaki düşünce ve düşüncelerini olumlu yönde şekillendirmek için önemlidir.

Kurumsal kimliğin önemini vurgulamak için bazı noktalar:

  • Farklılaşmaya Yardımcı Olur: İyi planlanmış bir kurumsal strateji, işletmenin içinde bulunduğu pazarda kendisini farklılaştırmasına yardımcı olur.
  • Farkındalık Yaratır: Bir kurumsal kimlik, şirketin vaadini hem iç hem de dış izleyicilere iletir.
  • Pazar Varlığını Yükseltir: Güçlü bir kurumsal kimlik, şirketin daha güvenilir olduğunu gösterir ve bu da pazardaki varlığını artırır.
  • İtibar Yaratır: Tutarlı bir kurumsal kimlik, iyi hizmetle birlikte müşterilerin şirkete olan güvenini artırır ve zamanla itibarını geliştirir.
  • Müşteri Sadakati Oluşturur: Şirketin değerlerine, ilkelerine ve hedeflerine uygun tutarlı bir kurumsal kimliği sürdürmek, müşterilerin işletmeye bağlanmalarına ve bağlılık geliştirmelerine yardımcı olur.

Kurumsal Kimliğin Markalar Üzerinden Örnekleri

Kurumsal kimlik tasarımının en başarılı örneklerinden ikisi üzerinden gidelim:

Apple

Apple'ın tüm dünyada başarı yaratan özgünlük formülü, kurumsal kimliğinin temel unsurudur. Apple'ın “farklı düşün” sloganı bu formülü vurgulamaktadır. Tüm ürün ve hizmetleri ile aynı kurumsal mesajı destekler. Bu da onu piyasadaki diğer oyunculardan farklı kılmakta...

Bunun dışında  Apple, 2008'den bu yana 3,6 milyondan fazla tedarikçiye eğitim programları sağlayarak topluluk için çalışmalarını sürdürüyor. Bu da Apple'ın kurumsal kimlik öğelerinin doğru kullanımı yoluyla güçlü kurumsal kimliğini korumasına yardımcı oldu.

Starbucks

Starbucks'ın yüksek kaliteli, kaliteli ve lezzetli kahvesi dünya çapında tanınmaktadır. Ancak şirketi ünlü yapan tek öğe ürünü değildir. Mağazalarında yarattığı tutarlı atmosfer, stabilitesini bozmayan kurumsal sözü, onu daha güvenilir ve itibarlı kılan tutarlı marka tasarımıdır.

Starbucks, sosyal sorumluluğunu da ciddiye alan bir yapıya sahip. Çiftçilere destek verdiği gibi, yukarıda kurumsal davranış başlığında ifade ettiğimiz gibi, mültecilere istihdam da sağlıyor.

Sonuç olarak, günümüzün sürekli değişen pazarında net ve güçlü bir kurumsal kimliğe sahip olmak çok önemli hale gelmiştir. Sadece farklılaşmaya değil, aynı zamanda insanlar üzerinde uzun süreli bir izlenim yaratmaya da yardımcı olur. Bu nedenle piyasaya adım atmadan önce farklılık yaratan kurumsal bir kimlik oluşturun.

Kurumsal Kimlik Tasarımının Elementleri

Logo: Bir logo, bir markanın tüm kişiliğinin, tanınması kolay bir görüntüye indirgenmesidir. Genellikle bir markayla ilk etkileşim; aklınıza takılan ve tekrar gördüğünüzde markayla ilgili hatıraları (iyi, kötü veya kayıtsız) çağrışımı tetikler. Markanızın logosu, markanızın sahip olduğu hemen hemen her varlığın üzerinde bulunur: kartvizitleriniz, web siteniz, ürünleriniz, sosyal medya sayfalarınız, kullandığınız tüm markalı şablonlar ve tüm reklam ve pazarlama malzemeleriniz. Bu nedenle logonuz, markanızın neyle ilgili olduğunu temsil etmeli ve marka kimliğinizin özünü kapsamalıdır.

Renk Paleti: Renkler, bir marka kimliğinin bir diğer önemli bileşenidir. Renk paleti o kadar önemlidir ki, bazı şirketler marka renklerini markalaştıracak kadar ileri gitmeyi tercih ederler.

UPS Logosu - Kurumsal Kimlikte Renk Paletinin Önemi için Kullanılan bir logo örneği

Ticari markalı renklerin birkaç örneğini verecek olursak; UPS kahverengisi, Tiffany mavisi ve Fiskars turuncusu doğru örneklerdir.

Tiffany Mavisi ile Kurumsal Kimlikte Renklerin Belirlenmesi Örneği

Fiskars Turuncusu - Kurumsal Kimlik Renklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Örnek

Şekil: Yalnızca logoda bulunan şekiller değil, web sayfanızın arka planındaki şekiller, mizanpaj tasarımı, ambalaj ve hatta kartvizitleriniz ve diğer kırtasiye malzemeleriniz de bu öğenin kapsamına girer.

MCDonalds Web Sitesi Örnek Görseli

McDonalds firmasının web sitesi

Marka kimliğinizi geliştirirken hangi şekillerin markanızın kişiliğine en uygun olduğunu tanımlamak gerekir. Yalnızca tek bir şekile bağlı olmadığınızı unutmayın; markanızın görünümünde iki veya daha fazla şekil gerekiyorsa, bu şekilleri kullanmak kurumsal kimliğinizin algılanmasını güçlendirir.

Yazı Tipleri: Bir markanın kullandığı yazı tipleri, marka bilinci oluşturmanın bir diğer önemli unsurudur. Bir markanın; logosunda, web sitesinde ve bir e-posta şablonunun parçası vb. metin kullandığı her yerde, bu metin için kullanılan yazı tipi rastgele değildir; markanın kişiliğini ve değerlerini iletmek için özenle seçilir.

Sephora Firmasının Kurumsal Yazı Tipi

Sephora Web Sitesinde Kurumsal Yazı Tipinin Kullanılması

Vizyon: Marka vizyonunu destekleyen görünüm bütünlüğü; marka bilinci oluşturma, pazarlama ve reklamcılıkta kullanılan her türlü görüntüyü içerir. Bu sizin logonuz veya yayınladığınız belirli içerik parçalarının ötesinde; kullandığınız imajların, çalıştığınız insanların, takımınızın, işbirliği yaptığınız diğer markaların ve insanların seçimi, web sitenizdeki grafiklerin stili, diğer marka varlıkları ve genel marka estetiğinizdir. Buna styling çalışmaları da dahildir.

Fenty Puma - Rihanna Stil Çalışması Bütünlüğü - Örnek 1

Fenty Puma - Rihanna Stil Çalışması Bütünlüğü - Örnek 2

Konumlandırma: Konumlandırma, bir markanın pazarda doldurduğu niş alanıdır. Markanızın kişiliğini belirlediğinizde, sadece alıcılara ne sunduğunu değil, kendi alanındaki diğer markalar ile nasıl bir uyum sağladığını da belirlersiniz. ‘Rakiplerinizle aynı mı yoksa daha düşük mü fiyatlandırmaya sahipsiniz?’’ ‘Teklifinizi rakip tekliflerden daha çekici kılan nedir?’’ gibi soruların cevaplarını marka konumlandırması ile verirsiniz.

Burger King Marka Konumlandırma

Bir markanın konumlandırılması, markalaşması adına doğrudan bir etkiye sahiptir. Örneğin, ekonomik olduklarını iletmeyi amaçlayan düşük fiyatlı bir marka, sarı & turuncu gibi parlak, değer ileten renkleri seçebilir ve basit, samimi ve iyimser bir marka sesi oluşturabilir.

BMW Marka Konumlandırma

Kurumsal Kimlik Tasarımına Basılı İş Kapsamında Neler Dahildir? 

  • Amblem Tasarımı 
  • Logo Tasarımı

Wendy's Logo ve Amblem Çalışması

  • Kartvizit 
  • Antetli Kağıt / Antetli Devam Kağıdı 
  • Diplomat Zarf 
  • Fatura
  • İrsaliyeli Fatura
  • Gider Pusulası
  • Yaka Kartı
  • Tahsilat Makbuzu
  • Spesifik Faturalar ve Muhasebe Formları
  • Teklif & Sipariş Fişi
  • İş Takip Fişi

 Kurumsal Kimlik Çalışmaları - Örnek - 1

CMYK Baskı Örnekleri

CMYK Baskı Örnekleri

  • Katalog Tasarımı
  • Flyer Tasarımı
  • Broşür Tasarımı
  • Dergi ve Tanıtım Bülteni
  • El İlanları ve insert çalışmaları
  • Kağıt Afiş
  • Tebrik, Teşekkür, Onur Belgeleri ve Sertifikalar
  • Sticker
  • CD Sticker ve Zarfı
  • Fiş Tasarımı
  • Menü Tasarımı
  • Üyelik (Sadakat) Kartı

Tanıtım Materyalleri ve Kurum İçi Kullanım Örnekleri

  • Bez Afiş
  • Damla Bayrak
  • Flama
  • Roll-up
  • Örümcek Stand
  • Billboard ve Bina Giydirmeleri

Bilboard ve Bina Giydirmeleri - Örnek bir giydirilmiş bina

  • Araç Giydirmeleri

Araç Üzerine Yapılan Bir Tasarım Örneği

  • Şapka & Önlük & İş Kıyafeti & Forma

Tişörtünde İşyeri Logosu bulunan bir Çalışan

(RGB) Dijital Tasarım Örnekleri

  • Web Tasarımı
  • E-posta & Mailing Şablon Tasarımı

Mailing Tasarımı Örneği

  • PowerPoint & Keynote Sunum Tasarımı

Power Point Sunum Tasarımı

 

Siz de kendi sektörünüz ile ilgili olan ünlü firmaları inceleyerek markanız hakkında fikir belirleyebilir, profesyonel tasarım hizmeti veren ajans ya da bağımsız tasarımcılarla uygun bir Kurumsal Kimlik rotası oluşturabilirsiniz.

Destek gerekirse biz buradayız! :)

Sanat ve Tasarım daima yanınızda olsun…