Hemen çıkma oranı, bir web sayfasına geldikten sonra başka bir sayfaya tıklamak, yorum bırakmak veya sepete bir şey eklemek gibi herhangi bir işlem yapmayan ziyaretçilerin yüzdesidir. Kullanıcı etkileşimini ölçmek için harika bir ölçümdür. Ancak bunu nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız Google Analytics kullanabilirsiniz.
Google Analytics Hemen Çıkma Oranını Nasıl Hesaplar?
Web sitenizin her sayfasının kodunda Google Analytics izleme kimliğiniz olmalıdır. Birisi sayfanızı ziyaret ettiğinde bu kod aktif hale gelir ve bir oturum oluşturur. Ziyaretçi daha fazla etkileşim olmadan web sitenizden ayrılırsa, oturum sona erer ve ziyaretleri hemen çıkma olarak sınıflandırılır. Başka bir sayfaya tıklarlarsa veya form doldurmak gibi bir olayı tetikleyen bir eylemde bulunurlarsa, kod tekrar etkinleşir ve GA'ya bunun bir rezervasyon olmadığını söyler.
Ancak, çoğu şey kodun nasıl çalıştığını etkilediği için her zaman o kadar kolay değildir. Reklam engelleyiciler; genellikle izleme kodlarının gönderilmesini engellerler, bu nedenle bunları analizlerinizde görmezsiniz.
Hemen Çıkma Oranını Etkileyen Faktörler
1. Yavaş Yükleme Sayfaları: Sabırsız kullanıcılar, kod yüklenmeden önce sayfayı kapatabilir.
2. Oturum zaman aşımı: Kullanıcı web ile daha fazla etkileşim kurmayı planlasa bile, bir oturumun süresinin dolmasının birkaç yolu vardır.
Hemen Çıkma Oranı Önemli Mi?
Hemen çıkma oranı önemli bir ölçüdür. Kullanıcının bağlantısı hakkında fikir edinmek için izleme ayarlarında bir yanlışlık olabileceğini belirtmekte fayda vardır. Ama aynı zamanda abartılan ve sıklıkla yanlış kullanılan da bir ölçüdür. Basit olması için, her birine aynı parayı harcadığımızı ve olası satışların kalitesinin aynı olduğunu varsayalım.
Pazarlama pozisyonları için adaylara bu görevin biraz daha ayrıntılı bir versiyonunu verirdik. Çoğu, karar verirken hemen çıkma oranını dikkate alır. Hemen çıkma oranı burada gerçekten önemli değildir. Bizim için önemli olan yatırım getirisidir. Her bir kampanyanın getirdiği kullanıcıların yüzdesini, karşılık gelen kayıt yüzdesiyle karşılaştırarak YG'yi hesaplayabilirsiniz. Ancak dönüşüm oranlarınızı da hesaplayabiliriz.
Hemen Çıkma Oranı, Çıkış Oranı ve Bekleme Zamanı
Birçok insan bu üç ölçüyü karıştırır ve hatta bazı kişiler birbirinin yerine kullanır. Şimdi çıkış oranı ve bekleme süresinin hemen çıkma oranına kıyasla nasıl olduğunu görelim. Bekleme zamanı, zaman aşımı bir kullanıcının bir arama sonucunu tıklamasından ve SERP'nin (sonuç sayfası) döndürülmesinden bu yana geçen süredir. Hemen çıkma oranının aksine, Google Analytics'te bulabileceğiniz bir metrik değildir. SEO topluluğu bunu yaratmıştır. Çünkü bunun bir sıralama faktörü olduğu düşünülür. Google Analytics'te teknik olarak özel soğutma izlemeyi ayarlayabilirsiniz, ancak bu, bu makalenin kapsamı dışındadır.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Doğru Yorumlanır ve Kullanılır?
Genel bir kural olarak, analizin amacı ne aradığımızı bilmek, ardından bu verileri izole etmek ve keşfetmek için filtreler ile segmentler kullanılmasıdır. Bu, ortak bir desene sahip veri aradığımız anlamına da gelir. Örneğin, açılış sayfalarında ve tüm kampanyalarda göründükleri için farklı kanalların hemen çıkma oranlarına bakmak mantıklı değildir. Tavsiyemiz, bunun gibi büyük bir raporda hemen çıkma oranına asla bakmamanızdır.
İlgili durumumda, "Açılış Sayfaları" raporuna gidin. (Davranış> Site İçeriği> Açılış Sayfaları), ardından varsayılan "Tüm Kullanıcılar" segmentini kaldırın ve bunun yerine "Organik Trafik" segmenti uygulayın. İşleri daha da daraltmak için "Açılış Sayfası" (veya Açılış Sayfaları) boyutunda ortak bir çizgi arayacağız ve istatistiksel olarak önemsiz sayfaları hariç tutacağız. Bunu, URL'lerinde "giyim" kelimesi bulunan ürün sayfalarını filtreleyerek ve 100 veya daha az oturuma sahip sayfaları hariç tutarak (istatistiksel olarak önemli değil) yapabiliriz.
Trafiği düşük sayfaları mümkün olduğunca dışlamak yerine ağırlıklı sıralamayı kullanabilirsiniz. Bunun gibi bölümlere ayrılmış raporlar için çalışmaz. Sonuç, hemen çıkma oranı analizinin anlamlı olduğu bir rapordur. Yine de, popüler sayfalar bu sayıyı çarpıttığı için ortalama hemen çıkma oranına kapılmamak önemlidir. Burada, %46,78 olan ortalama hemen çıkma oranını kontrol etmek daha iyidir.
Bir sayfa ortalamanın üzerinde bir hemen çıkma oranına sahipse, bu aşağıdakilerin bir işareti olabilir:
Sayfanın daha iyi bir kullanıcı deneyimine ihtiyacı vardır. Başlık etiketi ve/veya meta açıklama sayfanızın içeriği ile uyumlu olmadığı için kullanıcılar siteden ayrılacaktır. Aynısı, reklamlarınızı performans kanallarınızda kopyalamak veya çoğaltmak için de geçerli olabilir.
Kullanıcıların doğal olarak eriştiği bir sayfa türüdür. Örneğin bir şirket için iletişim bilgileri arıyorsunuz. Google "{şirket} kişisi", tıklayın ve bir e-posta yazın veya onları arayın. Sayfa size ihtiyacınız olan her şeyi verir, sonrasında muhtemelen geri dönersiniz. Burada doğal olarak atlayan ancak kullanıcıyı tatmin eden sayfa kategorileri bile olabilir. Tarifleri düşünün. Genellikle ihtiyacınız olduğunda onları ararsınız. İlişkili olmalarına rağmen, muhtemelen bir tatlı tarifinden pizza hamuru tarifine atlamazsınız.
Her zaman sayfadaki asıl içeriği ve insanların ona neden eriştiğini düşünmelisiniz. Ancak günün sonunda yine de nicel bir analiz yapmanız gerekir. Kullanıcının gerçek davranışını analiz ederek daha fazla sonuca varabilirsiniz. Toplu olarak, bu ipuçları yalnızca hemen çıkma oranı için değil, herhangi bir metrik için geçerlidir. Bunların nasıl ölçüldüğünü, ne anlama geldiğini bilmeniz ve bunları uygun bağlamda kullanmanız gerekir.
Hangi Hemen Çıkma Oranı İyidir?
Bu oldukça değişkendir. Evrensel bir "iyi hemen çıkma oranı" yoktur. Neden "iyi bir hemen çıkma oranı" yok? Müşteri yolculuğunun birçok pazarlama kanalı ve birden çok aşaması vardır. Hemen çıkma oranları, trafik kaynakları ve açılış sayfaları arasında farklılık gösterir.
Örneğin, pazarlama kanalına göre segmentlere ayrılmış Google ürün mağazasının ana sayfasının performansı:
"google / cp" ve "bağlı kuruluş / bağlı kuruluş" için hemen çıkma oranları yüzde 36 veya %133 oranında farklılık gösterir. Ve bundan daha büyük farklılıklar da olabilir. Belirli bir trafik kaynağı için hemen çıkma oranlarının nasıl farklılaştığını görebiliriz: En çok ziyaret edilen ilk on açılış sayfasındaki "google / organik" hemen çıkma oranı %35 ile %85 arasında değişir. %X'in iyi ve %Y'nin kötü olduğunu unutun. Durum verilere doğru açıdan bakmakla ilgilidir.
Neden "Kötü Hemen Çıkma Oranına" Sahip Olabilirsiniz?
Çok yüksek veya çok düşük hemen çıkma oranları görüyorsanız, herhangi bir izleme hatası için analitik uygulamanızı araştırmanız gerekir.
İşte bazı yaygın sorunlar:
Tekrarlanan izleme kodu; Bütün hemen çıkma oranlarınız sıfır mı yoksa sıfıra yakın mı? Neredeyse kesinlikle yinelenen bir izleme kodu sorununuz vardır. Yanlış yapılandırılmış etkileşim olayları; Google Analytics etkinlikleri varsayılan olarak etkileşimlidir. Bunları kullanırsanız, küçük işlemler için devre dışı bıraktığınızdan emin olun (örneğin, kaydırma derinliği izleme).