İnsan psikolojisini kullanarak müşterilerinizle değerli ilişkiler kurun.

Markaların; özgünlük, sadakat ve güven oluşturmak için hedef kitleleriyle derin ve anlamlı bir şekilde bağlantı kurması gerekir. Marka arketipleri, şirketinizin değerli ve değerli bir ilişki kurmasına yardımcı olmak için insan psikolojisine dayalı bir çerçeve sağlar.

Marka arketiplerini bilmek, hedef kitlenin derin bir bağ hissedebileceği bir marka kimliği oluşturmaya yönelik önemli bir adımdır.

Dünyanın en büyük markaları; görsel tasarımlarının, mesajlaşmalarının, ses tonlarının ve ürünlerinin her yönüne yansıyan açıkça tanımlanmış arketiplere sahiptir.

Marka Arketip-İkonu Dönüşüm Modeli

Görsel Kaynağı: Ayşe Binay Kurultay, Arketipler: Markaların Yeni Anlam Yaratıcıları

En yaygın marka arketiplerinden bazıları; kaşif, hükümdar ve aşıktır.

Bu yazıda, her bir arketip için faydalı örneklerle birlikte Carl Jung'un 12 arketipinin tümünü ele alıyoruz. Bu şekilde, marka stratejinizdeki ilkeleri nasıl uygulayacağınızı ve bunları marka kimliğinize nasıl entegre edeceğinizi deneyimlemiş oluyoruz. Haydi biraz da arketiplerin tarihçesini inceleyelim.

Arketipleri kim icat etti?

1940'larda İsviçreli psikolog Carl Jung, bir dizi ortak kişilik arketipleri geliştirdi. Jung bunların doğuştan ve kalıtsal olduğuna inanıyordu; bunlar kendisine göre dil, kültür ve zamanı aşan bir kişinin model imajını temsil ediyordu. Bireyler olarak, hepimiz doğal olarak arketipleri tanıyabilir ve bunlarla ilişki kurabiliriz. Davranışlarımızı bilinçaltı düzeyde etkilemede rol oynarlar ve hepsi tek bir baskın hedef tarafından yönlendirilen tipik davranış kalıplarına, arzulara, değerlere ve motivasyonlara yol açarlar.

Biraz arketiplere bakalım…

Arketipler, dış dünyaya yansıtmak istediğimiz görüntüyü temsil eden kişilerden (Latince'den türetilen ve 'maske' anlamına gelen bir kelime) farklıdır. Kişilerimiz ya bilinçsiz arketipimizden yola çıkarak ya da sosyal gelenekler gibi dış etkiler yoluyla kontrol edebileceğimiz bilinçli olarak yönlendirilen yapılardır.

Marka Arketipleri Şekil 2

Görsel Kaynağı: Ayşe Binay Kurultay, Arketipler: Markaların Yeni Anlam Yaratıcıları

 

Kişilerin arkasındaki bilimle markanızı nasıl geliştireceğinizi öğrenmek için öncelikle kısaca arketipleri sıralayalım:

Asi: Asinin tarzında hırçınlık ve inatçılık vardır. Özgürlüğüne düşkündür. Örnek olarak: Harley Davidson, Diesel ve Virgin’i verebiliriz.

Sihirbaz: Gizemlidir, sizi şaşırtır. Bilgiyi ve keşfedilmeyi önemser. Örnek olarak Disney, Coca Cola, Dyson’ı verebiliriz.

Kahraman: Dürüst, samimidir. Cesaretlidir, gelişime önem verir. Örnek olarak Adidas, Nike ve Fedex’i verebiliriz.

Aşık: Duygusaldır, huzur verir. Sadakate ve hoşgörüye önem verir. Örnek olarak Alfeo Romeo, Chanel ve Victoria Secret’ı verebiliriz.

Şakacı: Eğlenceli ve iyimserdir. Mutluluğa ve pozitif olmaya önem verir. Örnek olarak M&M’ s, Old Spice ve Dollar Shave Club’ı verebiliriz.

Halktan biri: Dost canlısı ve mütevazıdır. Bağ kurmak ve birlikteliğe önem verir. Örnek olarak IKEA, Wallmart’ı verebiliriz.

Yardımsever: Sempatik ve sıcakkanlıdır. Katkı sağlamaya ve yardım etmeye önem verir. Örnek olarak UNICEF, WWF verebiliriz.

Hükümdar: Otoriter ve kendinden emindir. Güç ve saygınlığa önem verir. Örnek olarak; Rolex, Mercedes-Benz ve Louis Vuitton’u verebiliriz.

Yaratıcı: İlham verir ve cüretkardır. Yaratıcı ve vizyonerdir. Lego, Apple’ı örnek verebiliriz.

Masum: İyimser, Alçakgönüllüdür. Mutluluğa ve doğruluğa önem verir. Örnek olarak Dove, Evian ve Loreal’i gösterebiliriz.

Bilge: Bilgili ve özgüvenlidir. Bilgeliği ve uzmanlığı önemser. Örnek olarak Google, BBC’yi verebiliriz.

Kaşif: Heyecanlı ve korkusuzdur. Macerayı ve keşfi sever. Örnek olarak Jeep, The North Face’i gösterebiliriz.

Marka Arketip Şeması

Bugün bildiğimiz şekliyle 12 marka arketipi, üstte bahsettiğimiz gibi İsviçreli psikiyatrist Carl Jung'un 1919'da ana hatlarıyla açıklanan kişilik arketiplerinden türetilmiştir.

Biraz açacak olursak Jung, tüm insanların tipik davranış kalıplarına, arzulara, değerlere ve motivasyonlara yol açan tek bir baskın özelliğe sahip olduğunu ileri sürmüştür.

Bu tipik “arketipler” markalara da uygulanabilir ve işletmeler bunları hedef kitleleriyle kişisel ve duygusal düzeyde bağlantı kuran marka kişilikleri oluşturmak için kullanabilir.

 Marka Arketip Şeması

Görsel Kaynağı: Gingersauce

Aşağıdaki infografik, Carl Jung'un 12 marka arketipini göstermektedir.

Marka örnekleri görüldüğü üzere; tam renkli, tamamlayıcı bir renk paletine sahiptir.

Marka Örnekleri

Görsel Kaynağı: Retail Marketing

Haydi şimdi arketipleri daha detaylı inceleyelim:

Yaratıcı (Creator)

Yaratıcının, vizyonunu gerçekleştiren kalıcı bir ürün veya deneyim yaratma vizyonu ve arzusu vardır. Yenilikçilerdir, uyumsuz sayılırlar ve genellikle bir konsepti ilk gerçekleştiren ve yaratıcılığın ve tasarımın sınırlarını zorlayan ilk kişilerdir. Ürettikleri ürünler ve yarattıkları deneyimler aracılığıyla başkalarını yaratıcı düşünmeye ve kendilerini ifade etmeye teşvik ederler.

Arzu: Mükemmel ürün/hizmeti yaratın.

Hedef: Yenilik

Stratejisi: Sorunları çözmek için yaratıcılığı kullanın.

Marka Mesajı: “Farklı düşün”

Nitelikler: Yenilik, Özgünlük, İfade, Vizyon, Bireysel

Korkular: Durgunluk, Tekrarlama, Aşinalık, Hayal Kırıklığı, Kayıtsızlık

Markalar: Apple , Lego, Adobe, GoPro, Crayola 

Bilge (Sage)

Jung tarafından 'senex' (Latince yaşlı adam) olarak adlandırılan Bilge arketipi, bilgi ve bilgelik arayan bir kişidir ve gerçeğin sizi özgür kılacağına inanır. Kendileri dünyayı değiştirmeye çalışmadan, değerli bilgileri arayarak ve paylaşarak başkalarını bunu yapmaları için güçlendirmeyi tercih ediyorlar. Genellikle yaşam boyu öğrenenler ve düşünce liderleridirler.

Arzu: Gerçeği Bul.

Hedef: Bilge kal.

Strateji Anlamak, bilgi bilgi aramak

Marka Mesajı: “Gerçek, seni özgür kılacak”

Nitelikler: Bilgelik, Zeka, Uzmanlık, Bilgi, Etki

Korkular: Yalanlar, Yanlış Bilgi, Cehalet, Yanlışlık, Aptallık

Markalar: TED , Google, BBC, Discovery Channel, The Times

Yardımsever (The Caregiver)

Bu grup, şefkat ve başkalarına yardım etme arzusu tarafından yönlendirilir. Başkalarının kendilerini ruhen beslenmiş, güvende hissetmelerini isterler ve kendilerinden daha az şanslı olanları savunurlar. Yardımseverler genellikle öğretim, hayır işleri ve özellikle hemşirelik sektörlerinde bulunan ebeveynlik figürleridir.

Arzu: Önemseme, koruma ve besleme

Hedef: Başkalarına yardım etme

Strateji: Başkaları için bir şeyler yap

Marka Mesajı: “Başkalarına kendin gibi davran”

Nitelikler: Şefkat, İlgi, Güven Verme, Besleme, Sıcak

Korkular: Çaresizlik, Bencillik, Nankörlük, Kararsızlık, İhmal Edin

Markalar: Unicef, Johnson & Johnson, NHS, Pampers, Volvo

Masum (The Innocent)

Innocent arketipine sahip markaların temel arzusu mutluluk sağlamaktır. Olumlu ve iyimserdirler, başkalarına karşı kötü niyetten aktif olarak kaçınırlar. Dünyayı harikulade ve eğlenceli görürler ve bu duyguyu mümkün olan her yere neşe yayarak geçirmeyi başarırlar. Bu markalar, inovasyondan ziyade dürüstlüğe, iyi erdemlere ve basitliğe güvenir.

Arzu: Herkes için sevgi, barış ve mutluluk

Hedef: Mutluluk

Strateji: Doğru olanı yapın.

Marka Mesajı: “Bardağın yarısı dolu”

Nitelikler: İyimser, Çekici, Dürüst, Sadık, Basit

Korkular: Ahlaksızlık, Aldatma, Karmaşıklık, Ceza, Karışıklık

Markaları: Dove, McDonald's, Masum, Coca-Cola, Volkswagen

Şakacı (The Jester)

Şakacı insanları güldürmek ve yaptıkları her şeye esneklikler getirmek ister. Şakacı markalar, oyuncu bir duruş sergilerler ve her durumda iyiyi görürler.

Arzu: Hayatın tadını çıkar ve eğlen!

Hedef: Eğlence

Strateji: Eğlenceli ol, eğlenceli ol

Marka Mesajı: “Eğlenmiyorsan yanlış yapıyorsun”

Nitelikler: Oyuncu, Esprili, Pozitiflik, Beraberlik, Komik

Korkular: Can sıkıntısı, Olumsuzluk, Ciddiyet, Kasvet, Sefalet

Markalar: Paddy Power, Budweiser, Skittles, Old Spice, M&Ms

Sihirbaz (The Magician)

Magician arketipi, izleyicilerini yeni ve heyecan verici deneyimlerle şaşırtmak, hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen bir vizyonerdir. Takipçilerini mistik bir yolculuğa çıkarmayı ve onlara hafızalarında yer eden büyülü anlar yaşatmayı severler. Sihirbazlar bilginin tadını çıkarırlar, ancak onu doğrudan dünyayla paylaşmaktansa vizyonlarını gerçekleştirmek için kullanmayı tercih ederler.

Arzu: Hayalleri gerçeğe dönüştürün.

Hedef: Büyülü Anlar

Strateji: Eşsiz bir vizyon yaratın ve onun yanında olun.

Marka Mesajı: “İmkansızı, mümkün kılın”

Nitelikler: Dönüştürücü, Karizma, Yaratıcı, İdealist, İçgörülü

Korkular: Tekrarlama, Sıkıcı, Durgunluk, Şüphe , Cehalet

Markaları: Disney, Dyson, TUI, Polaroid, MAC Cosmetics

Hükümdar (The Ruler)

Hükümdar, güç ve kontrol isteyen baskın bir kişiliktir. Kuralları severler, özellikle de onları koyabildikleri ve başkalarının da uymasını bekledikleri zaman bunlara bağlı kalırlar. Hükümdarlar genellikle kendilerine son derece güvenirler, uzmanlıklarından gurur duyarlar ve güçlü liderlik becerilerine sahiptir. Ancak aynı zamanda güvenilir ve istikrarlı kişiliklerdir. Kendilerini lider güç olarak görürler, zayıf düşmekten ve güçlerini kaybetmekten korkarak konumlarını agresif bir şekilde savunurlar.

Arzu: Kontrol

Hedefi: Başarı

Stratejisi: Liderlik et ve münhasırlık yarat

Marka Mesajı: ”Gülmek dünyanın en iyi ilacıdır.”

Nitelikler: Güç, Statü, Başarı, Zenginlik, Sadakat

Korkular: Güç kaybetmek, zayıf düşmek, kuralları çiğnemek, isyancılar, xxx

Markalar: Microsoft, Rolls Royce, Rolex, Hugo Boss

Kahraman (The Hero)

Kahraman arketipi; güçlü olan doğru ve yanlış duygusuna sahiptir; bir fark yaratmaya, adaletsizliklerin ve sorunların üstesinden gelmeye çalışırlar. Ustalık için güdüsel bir istekleri vardır, başkalarına kendilerini zorlamaları için ilham verirler. Kahraman markalar; sıkı çalışma ve çaba yoluyla başarıyı tasvir eder ve zorluklarla kafa kafaya göğüs gererler. Çalışmalarının onları farklı kılmasından gurur duyarlar, bu çalışmaları önemli ve güçlendirici olarak görürler.

Arzu: Ustalık

Hedef: Cesaretle dünyayı geliştirmek

Strateji: Motive etmek ve teşvik etmek

Marka Mesajı: “İradenin olduğu yerde bir yol vardır”

Nitelikler: Cesaret, Cesaret, Onur, İlham, Büyüme

Korkular: Zayıflık, Yetersizlik, Adaletsizlik, Korkaklık, Beceriksizlik

Markalar: Nike, BMW, FedEx, Adidas, Kraliyet Deniz Kuvvetleri

Halktan Biri (The Everyman)

Everyman markaları iddiasız, ilişkilendirilebilir ve ulaşılabilirdir. İnsanlarla derin bağlar kurmaya çalışırlar ve herkes tarafından sevilmek için can atarlar. Çoğunlukla genelleştirilir, topluluk ve aidiyet için temel bir arzu tarafından yönlendirilirler. Öne çıkmaktan nefret ederler ve kapsayıcı olmayı tercih eden herhangi bir aşırı karakter veya fikir sergilemezler. Ancak çoğunlukla sevilmelerine rağmen bu durum bazen kolayca unutulabilecekleri anlamına gelir.

Arzu: Başkalarıyla bağlantı

Hedef: Aidiyet

Strateji: Sade ve güvenilir

Marka Mesajı: “Birlikte uyum içinde yaşayın”

Nitelikler: Güvenilir, Gerçekçi, Pragmatik, Kapsayıcı, Eşitlik

Korkuları: Dışlanma, Öne Çıkma, Düşmanlık, İzolasyon, Ayrılık

Markalar: Tesco, Lynx, Ford, Levis, Ikea

Asi (The Rebel)

Outlaw olarak da bilinen Rebel markalar; endüstrilerini bozmaya ve statükoya meydan okumaya çalışırlar. Aktif olarak kural kitabını yırtıp atmaya ve mevcut paradigmaları yıkmaya uğraşırlar. Asi, benzersiz ve ilham verici bir şey yaratmak için risk almaktan ve kendilerini özgür düşünürler olarak görmekten mutludurlar. Herkese hitap etmeyi tercih etmezler ve genellikle daha küçük - sıkı sıkıya bağlı bir kitle arasında çok güçlü marka sadakatine ilham veren, kült benzeri bir takipçi kitlesi yaratırlar.

Arzu: Devrim

Hedef: Yıkım

Stratejisi: İşleri sallayın ve işleri farklı yapın.

Marka Mesajı: “Kurallar çiğnenmek içindir”

Nitelikler: Yıkıcı, Kurtarıcı, Çatışmacı, Bağımsız, Değişim

Korkular: Uygunluk, Kurallar, Tekrar, Sertlik, Statüko

Markalar: Harley-Davidson, Uber, Dizel, Greenpeace, Red Bull

Kâşif (The Explorer)

Explorer arketipine sahip markalar, özgürlük ve bağımsızlık arzusuyla hareket eder ve tipik sınırlarla kısıtlanmaz. İsyancılara benzerler ancak bozgunluktan ziyade keşfetmeye eğilimlidirler. Kaşifler uygunluktan nefret eder ve kendilerini yeni zorlukların ve hedeflerin ortaya çıktığı keşfedilmemiş bölgelere itmeyi tercih eder. Maceracı ve cesurdurlar, sürekli bir keşif yolculuğundadırlar.

Arzu: Keşfetme özgürlüğü

Hedef: Heyecan ve Gerçekleştirme

Strateji: Kendi yolunu seç

Marka Mesajı: “Yeni şeyler araştır ve kendini özgür bırak”

Nitelikler: Keşif, Macera, Bağımsızlık, Keşif, Öncü

Korkular: Amaçsızlık, Uygunluk, Güvenlik, Hapsedilme, Kısa Görüşlü

Markalar: NASA, Jeep, The North Face, Subaru, National Geographic

Aşık (The Lover)

Aşık arketipi tutkuludur, samimidir ve arzuyla motive olurlar. Markalar genellikle şehvetli ve empatiktir, izleyicilerine daha duygusal ve fiziksel olarak çekici olmaya motive olurlar. Bununla birlikte, aynı zamanda manevi, arkadaş canlısı ve aile odaklı olabilirler. Tutkuları bazen odaklarını bulanıklaştırabilir veya zorba olabilirler, bazen de kayıp veya yalnızlık korkusu her şeyi tüketebilir.

Arzu: Bağlantı

Hedefi: Yakınlık

Strateji: Arzu edilir olun.

Marka Mesajı: “Aşk dünyayı döndürür”

Nitelikler: Tutkulu, Kararlı, Romantik , Sevecen, Hoşgörülü

Korkular: Reddedilme, İzolasyon, Yalnızlık, Sevilmeyen, Görünmez

Markalar: Victoria's Secret, Godiva, Anne Summers, Alfa Romeo, Chanel

Marka Arketipleri Neden Önemlidir?

Marka arketipleri, bir pazarlama ve marka konumlandırma aracı olarak nispeten yakın zamanda benimsenmiş olsa da anlatı sanatı formlarında binlerce yıldır var olmuşlardır ve filmlerden edebiyata, hatta girişimcilere ve tarihi şahsiyetlere kadar her yerde bulunabilirler.

Bilge arketipini temsil eden Yoda (Yıldız Savaşları) veya Gri Gandalf (Yüzüklerin Efendisi), Hükümdar arketipi olarak Kral Lear (Shakespeare'in Kral Lear'ı) veya Tony Soprano (Sopranos) ve Kleopatra (son Mısır Firavunu) veya Lover arketipi olarak Romeo/Juliet (Shakespeare'in Romeo ve Juliet'i).

Hikaye anlatımında arketipler, izleyici ile karakter arasında anında bir aşinalık duygusu yaratmak için kullanılır. Bu aynı zamanda marka hikayeleri için de geçerlidir ve bu sebeple marka arketipleri önemli birer pazarlama aracıdır.

Bu hikaye anlatımının mekanizması ve duygusal bağlılığı; doğal olarak yöneldiğimiz bazı markaların, bizi iyi hissettiren veya tanıdığımızda bizi heyecanlandıran markaların olmasının nedenidir. Bu markalar, bizimle hem bilinçli hem de bilinçaltı düzeyde bağlantı kuran, değerlerini ve vizyonlarını en iyi yansıtan tek bir arketiple uyumlu hale getiren bir kişilik yaratarak kendilerini dikkatli bir şekilde konumlandırmış olurlar. Kendilerini rakiplerinden farklı kılmak için arketiplerinin gücünü kullanırlar ve benzersiz kişiliklerini sergileyerek bizimle daha güçlü bir ilişki kurarlar.

Marka Arketipinizi Nasıl Belirlersiniz?

Arketipleri kullanarak bir marka tanımlamadan önce, markanız nedir ve hedef pazarınız kimdir? Potansiyel müşterilerin şirketinizi, ürünlerini ve hizmetlerini nasıl algıladıklarını iyi anlamanız gerekir. Ayrıca, kurum veya hizmeti hakkında potansiyel müşterilerin nasıl hissetmelerini istediğinizi düşünün.

Marka algısı, rasyonel ve mantıklı bir tepkiden daha fazlası tarafından yönlendirilir ve aslında bir markayla olan bağımızın çoğu duygularımız tarafından yönlendirilir.

Öncelikli olarak, sorular sorarak müşterilerinizi ve hedef kitlenizi tanımalısınız - yüz yüze görüşmeler, anketler, anketler ve atölye çalışmalarının tümü, satın alma kararlarını neyin yönlendirdiğini, markanız, ürünleriniz veya hizmetlerinizle etkileşime girdiklerinde nasıl hissettiklerini anlamak için çalışırlar. Şu anda markanızı nasıl algıladıklarını, olumsuz yanıtların, olumlu yanıtlar kadar değerli bilgiler verdiğini unutmayın.

Daha sonra markanızla canlı bir insanmış gibi röportaj yapmanız gerekir. Bununla ilgili kendinize sorular sorun (gerçekte burada paydaşlar olacaktır) ve yanıtlar, markanızla en çok hangi arketipin uyumlu olduğunu belirlemenizi sağlayacaktır. Bazı örnek sorular şunlardır:

Değerleriniz neler?

Hangi 3 markayı hedefliyorsunuz?

Hangi 3 marka markanıza düşman/karşıt?

Kitlenizle nasıl konuşmalısınız (ses tonu)?

Sizinle etkileşime girdiklerinde insanlarda hangi duyguları uyandırmak istersiniz?

Hangi sıfatlar sizi en iyi tanımlar?

Kendi personelinizle ve müşteriler ile özellikle de kilit paydaşlarla görüşmeyi unutmayın. Bu öneri, markanızın içsel olarak nasıl konumlandığını hissettiğiniz durumu ile  markanızın nasıl algılandığı durumu arasındaki herhangi bir eşitsizliği vurgulayacaktır. Durum buysa, nasıl ilerleyeceğinize dair bir karar verilmesi gerekecektir - Siz markanızı kitlenizin algısına göre belirlenen bir arketipe mi uyduruyorsunuz yoksa vizyonunuza yani arketipinize bağlı kalıyor ve hedef kitlenizi buna göre daha güçlü bir şekilde mi ayarlıyorsunuz?

Hem dahili hem de harici olarak duygusal itici güçleri belirledikten, markanızın hedef kitlenizle nasıl bağlantı kurduğunu anladıktan sonra hangi arketipin markanızla en fazla uyuma sahip olduğunu belirleyebileceksiniz.

Marka kimliğinizi ve temas noktalarınızı oluşturun…

Arketipinize ve kişiliğinize karar verdikten sonra artık marka kimliğinizi ve temas noktalarınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Marka kişiliğinizle etkileşim, olumlu bir duygusal tepki ortaya çıkarmalıdır. Duyusal Keşif ile markanızın kendi duyularımızla nasıl algılandığını düşünebilirsiniz.

Duyusal Keşif

Görme: Hedef kitlenize en iyi şekilde hitap edebilmek için marka nasıl görünür? Renk paletini, yazı tiplerini, ikonografiyi, illüstrasyonu, görüntüleri ve formu düşünün.

Ses: Markanız bir sese sahip olsa kulağa nasıl gelirdi? Agresif mi yoksa yumuşak mı olur? Sesli mi sessiz mi? Pürüzsüz veya düzensiz?

Dokunma: Dokunulabilseydi nasıl hissederdi? Sıcak mı yoksa soğuk mu olacak? Metal mi yoksa ahşap mı? Yumuşak mı keskin mi?

Diyelim ki markanız bir cetvel arketipi... Duyusal keşfiniz belli örneklerle ortaya çıkabilir:

Görünüm

Renkler: Lacivert, İngiliz Yarış Yeşili, Altın.

Form: Güçlü şekiller, sert çizgiler, yumuşak veya yuvarlak köşeler yok.

Yazı Tipi: Trajan, Garamond.

Görüntü: Sofistike, Premium, Pahalı.

Ses

Ses yüksekliği: Bir ayrıcalık ve hatta gizlilik hissi uyandırmak için normal konuşma sesinin hemen altında.

Tını: Düşük; kontralto veya bariton.

Kadans: Sabit.

Doku

Malzeme: Değerli metaller ve karbon fiber gibi yüksek teknolojili malzemeler.

Doku: Pürüzsüz, soğuk, lüks

Koku

Zengin deri, birinci sınıf parfümler ve kolonya, maun, baharatlar.

Temel duyularımızın her birini gerçekçi niteliklerle ilişkilendirmeye başladığınızda markanızın içsel bir imajını oluşturmaya başlayabilirsiniz, müşterinin bakış açısından markanızla etkileşim kurmanın nasıl bir his olduğunu hayal etmeyi bu durum çok daha kolay hale getirir. Pazarlama malzemelerimizde hangi ses tonunu kullanmamız gerektiğini, hangi estetiğin daha çekici olacağını, hatta ne tür fotoğraf veya video kullanmamız gerektiğini görebiliriz.

Markanızın baskın özelliğini veya marka arketipini anlamak; marka kimliğinize yapı ve yön verebilir, daha alakalı ve hedefine uygun marka mesajları oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Başarıyı artırmak adına marka arketiplerini nasıl kullandığınızı, nasıl bir algı yarattığınızı hedef kitlenizi ele alarak bir daha düşünün…