Grafik tasarımda; görsel kimliğini oluşturan renkler, tüketicilerinizin tercihlerini etkileyen sembolik değerler ve anlamlar taşır. Renklerin yaydığı algı ve duygular, marka imajına katkıda bulunur. İletişim stratejinizin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, grafik çizelgeniz aracılığıyla hedef kitlenize ulaşmak için güçlerini daha iyi kullanmak için renklerin anlamlarını ve temsillerini bilmek önemlidir.
Renk Seçimi Görsel Kimliğiniz İçin Neden Önemlidir?
Renk, görsellerinizin formlarından veya editoryal içeriklerinden çok önce en önemli ezberleme kriteridir . Bunlar ilk görülen ve hafızamıza en hızlı damgasını vuran renklerdir. Bunlar satın alma kararına da yön verecek renklerdir. Bu nedenle önemleri, profesyonel bir bağlamda sermayedir.
Renk duyarlılığımız sadece pazarlama ile ilgili değildir. Kaynağını, ister tehlike kriterlerini hızlı bir şekilde belirleyerek kendini korumak, isterse esenliğini, sağlığını veya aitliğini sağlamak için, çevresinin çoklu taleplerine cevap vermek için insanın şartlandırılmasında bulur.
Renklerin altında yatan anlamlar, biyolojik evrimimizde, kültürümüzde kök salmış insan davranışlarına ve belirli bir bağlama en uygun renkleri seçerek etkilenebilecek tepkilere atıfta bulunur. Bunlar görsel iletişimde en çok kullanılan renklerin sembolik anlamlarıdır.
Grafik Tasarımda Renklerin Anlamı
Mavi: Sakin, Değişim, Güven, İletişim
Mavi dünyada tercih edilen renktir. Aşırı kullanıldığında, başka bir renk veya daha dinamik bir unsur tarafından “uyandırılmazsa” soğukluk veya hüzün salabilir. Bu ana renk, her biri tona bağlı olarak farklı anlamlar ifade eden bir renk paneli sunar:
Sakin; Gök mavisi rengi su, hava, boşluk, denizi çağrıştırır.Bu renk tazelik, yatıştırma ve özgürlük, gençlik, rüya veya kaçış kavramlarını ifade eder. Mavi, diyaloğun, paylaşımın, dolaşımın, dağıtımın veya iletişimin sembolüdür.
Değişiklik: Turkuaz mavisi berrak suyu, lagünleri çağrıştırır. Canlandırıcı ve canlandırıcı bu renk, değişimi, yenilenmeyi, evrimi, dönüşümü çağrıştırır. Gençlik, ergenlik, kaçış veya seyahat anlamına gelir. Mavi ve yeşil arasında turkuaz, görüntüde iki durum arasında bir geçiş olarak kabul edilebilecek bir bulanıklık önerebilir. Deliveroo'nun küçük yemek dağıtım işi olarak tasarlanan yeni logosunun renginde gösterildiği gibi, küresel olarak büyüdü.
Güven: Koyu mavi renk genellikle ciddi ve geleneksel yönü için benimsenmiştir. Bu renk derinlik ve zarafet getiriyor. Güven, güvenilirlik, gerçek, güvenlik, zeka, güç ve hatta otoriteye ilham verir. Yönetim endüstrisinde yaygın olarak kullanılan lacivert, aşırı kullanırsanız markanızın biraz fazla ciddi görünmesine neden olabilecek resmi bir çağrışıma sahiptir.
İletişim: Mavi renk, iletişim ve sosyal ağlar için amiral gemisi rengidir. Facebook, LinkedIn, Twitter, Samsung, Internet Explorer, Flickr logoları en ünlü örneklerdir. Bu renk birçok faaliyet alanına uygun olduğu için firmaların görsel kimliklerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Kırmızı: Hayat, Aşk, Tutku, Tehlike
Kırmızı renk, en güçlü ve görünür ana renktir. Bu, reklamın mükemmel rengidir. Markanın güçlü bir yönünü ortaya çıkarmak için genellikle başka bir renkle birlikte kullanılır. Kırmızı renk birçok sembolik anlamı kapsar:
Hayat: Kırmızı, kalbin rengidir, kendisi yaşam ve enerjinin sembolüdür. Bu renk, insan ve bireyler arasındaki güçlü ilişkiler ile ilgili temaları temsil etmek ve gücü, hızı, aşırılığı, mutlaklığı simgelemek için etkilidir. Gıda sektöründe, yaşamı ve oburluğu simgelemek için kırmızı renk oldukça mevcuttur.
Aşk: Kalple ilişkilendirilen kırmızı rengin aşk, tutku, şehvet ve hatta cinsellik ile güçlü bir çağrışımı vardır. Bu nedenle, bu temsiller üzerinde çok fazla ısrar edilmek istenmiyorsa, profesyonel bir alanda bu rengi idareli kullanmak gerekir. Dokunmalarda kullanılan kırmızı renk, empoze ettiğinden daha fazlasını önerir ve daha ince ve zarif bir mesaj iletmek için bir değerin iletilmesine izin verir. Netflix logosunda olduğu gibi tipografi ve görseller ayık kalmadıkça.
Tehlike: Kanın rengi olan kırmızı renk, kaçınılmaz olarak tehlike, acı veya yasak ile ilişkilidir. İtfaiye araçlarında, trafik işaretlerinde, acil servislerde hemen görülmesi gereken favori bir renktir. Bu tehlike kavramı, cüret, hız, cesaret, risk almanın önemli olduğu evrenlerde de mevcuttur. Kırmızı, bu sembolik değerlerin gösterişli taşıyıcısıdır.
Sarı: Neşe, Gençlik, Basiret, Aldatma
Güneş sarının ilk sembolik anlamıdır. Hızlı bir şekilde dikkat çeken ve mesajı iletmede çok etkili olan parlak ve dinamik bir renktir. Sarı renk mutluluğu, gençliği, umudu ve sağduyuyu çağrıştırır. Aynı zamanda ihanetin rengidir. Sarının güçlü duyuları vardır ama karşıt olabilirler.
Neşe ve gençlik: Güneşle, ışıkla, neşe, umut ve pozitivizm ile eşanlamlı olan sarı, şenliği, enerjiyi, mutluluğu, canlılığı ve duyarlılığı çağrıştırır. Sarı, gençliğin yansıması olan cesur ve dinamik bir renktir. Genellikle enerjisini yumuşatan ve ona ciddiyet ve güvenilirlik veren mavi ile veya daha fazla zarafet ve gizem için siyah ile ilişkilendirilir.
Dikkat: Sarı rengin güçlü görünürlüğü, bir uyarı mesajı için değerlidir. Sarı bu nedenle trafik işaretleri için sıklıkla kullanılır. Bu renk, güvenliğin son derece önemli olduğu markalar için çok uygundur.
Aldatma: Sarı renk, aynı zamanda ihanetin simgesi olarak kolektif hafızada da kalmıştır: Sarı giyinmiş Yahuda, sarı yıldız, zina… Bu nedenle, güven veya güvenilirlik değerinin esas olduğu faaliyet sektörlerinde bu renkten kaçınılmalıdır. finansta, yönetimde, sağlıkta, eğer bu duyguya karşı koymak için mavi bir dokunuş katmazsanız.
Yeşil: Doğa, Büyüme, Umut, Zenginlik, Kıskançlık
Yeşil kaçınılmaz olarak doğayla bağlantılıdır. Ekolojiyi temsil eden bariz renktir. Bu renk tonuna göre birçok başka anlam ifade eder: büyüme, kraliyet veya zenginlik ve ayrıca kıskançlık, dolayısıyla "kıskançlık yeşili" ifadesidir.
Doğa: Açık yeşil, çimenleri ve yaprakları andırır. Doğayı ve doğal olan her şeyi çağrıştırır. Bu renk çevre, sürdürülebilir kalkınma ve biyoloji ile ilgili her şey için idealdir. Gıda, sağlık, zindelik ve kozmetik sektörleri, ürünlerinin doğal yönünü güçlendirmek için yeşili çok kullanıyor.
Büyüme ve zenginlik: Büyüme, yenilenme, canlılık, denge, yeşilden türeyen ve uyum arayışında güvenle harekete geçmeyi taahhüt eden değerlerdir. Aynı mantıkta, bitki örtüsünün büyümesi yaşamı ve canlılığı ve bununla birlikte bir şirketin evrimini, büyümesini çağrıştırır. Bol doğa zengin doğadır. Benzetme yoluyla, yeşil zenginlik, refah ile ilişkilidir. Batıda yeşil renk aynı zamanda şansı ve umudu simgelemektedir. Marka sayesinde potansiyel olarak erişilebilir bir serveti veya sosyal başarıyı çağrıştıran renk seçimidir.
Pembe: Kadınlık, Yumuşaklık, Romantizm, Cüret, Saflık
Pembe, geleneksel olarak çocukluk veya kadınlık ile ilgili sektörlere kendini borçludur. Gölgesine bağlı olarak, farklı sembolik anlamlara sahip olabilir: çocukluk, kadınlık, romantizm ama aynı zamanda naiflik veya şakacılık. Pink, özellikle dalmaya cesaret eden Y Kuşağı ile daha sıra dışı ve daha hassas bir yüz sunmak için erkek izleyicilere açılmayı başardı. Bu nedenle, pembe rengin olası tüm tonlarda göründüğü birden fazla faaliyet sektöründe bulunur.
Kadınlık: Pembe, kadınlar, özellikle genç kızlar için ideal renk olmaya devam ediyor. Moda, basın, yemek, eğlence, hedef kitlesine ulaşmak için bu rengi benimser. Bu renk tüm sektörlerde kadınsılık yaymak için kullanılabilir, ancak bazı ürün veya hizmetler bu tona hiç uymuyor. Herhangi bir belirsizliği önlemek için dikkatli kullanın.
Tatlılık: Pembe renk, bir ziyafet gibi yumuşak ve keskindir. Yumuşaklık fikrini çağrıştırır ve görsel bir kimliğe masumiyet çağrıştıran bir iyilikseverlik getirir. Cömertlik, şenlik, paylaşım, zevk, giderek moda olan bu renkle ilişkilidir.
Romantizm: Soluk pembe renk, hassasiyet ve romantizm dokunuşu getirirken, ten rengi pembe daha şehvetlidir. Parfümeri ve kozmetikte sıklıkla kullanılan çıplak gül, çok yumuşak ve kaba olmayan bir baştan çıkarma notu için güvenli bir bahis olmaya devam ediyor.
Naiflik: Pembe renk, niteliklerinden kaynaklanan bir kusura sahiptir. Çocukluk ya da romantizme atıfta bulunan bu renk, markaya zarar verebilecek bir saflık ve saflık hissi veriyor. Aynı özelliklere sahip bir yazı tipi veya görsel kullanarak bu rengin naif tarafını güçlendirmekten kaçının.
Cesurluk: Pembe kullanımı cüretkarlığın, hatta sınırı aşmanın bir işareti olabilir ve bir markanın görseli için farklılaştırıcı bir unsur olarak kullanılabilir. Örneğin, Stade Français Paris de rugby'nin yaptığı gibi, arması görsel olarak şaşırtıcı bir savaş çağrışımı getirerek pembenin naif tarafını hafifleten yeni pembe ve beyaz logosuyla, ancak ilgili spor disiplininin doğasıyla daha uyumludur. Bu nedenle pembe renk, özellikle şeker pembesi tonunda hem naif hem de yaramazdır. Buradaki yaklaşım cüretkardır, ancak mesaj, aldatıcı bir baştan çıkarma hedefi için saf ve güven vericidir. Sonunda pembe renk gibi, tıpkı büyüleyici.
Turuncu: Gençlik, Yaratıcılık, Değişim, Canlılık
Turuncu renk, kırmızının üstlenebileceği tehlike çağrışımı olmadan dikkat çekmeyi bilen parlak bir renktir. Bu nedenle tüketicileri harekete geçmeye teşvik etmek için harekete geçirici mesaj görsellerinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Turuncu, geleneksel kaydın ötesine geçen cesur bir renktir. Her şeye rağmen, genç, açık fikirli ve avangard bir hedef kitleye ayrılacak, marjinal olarak takdir edilen bir renktir.
Gençlik ve yaratıcılık: Turuncu, gençliği, enerjiyi, coşkuyu çağrıştırır ve verdiği eğlence ve dinamizm sayesinde yaratıcılığa herkesten daha fazla katkıda bulunur. Tek başına kullanıldığında, turuncunun tonuna göre az ya da çok güçlü, cüretkar ve ilginç yanını üstlenen bir renktir. Mavinin ikincil bir renk olarak katkısı, gençliğin daha ateşli ve kararsız değerlerini dengeleyebilen güven, güvenilirlik ve sakinlik kavramlarını beraberinde getirir. Bu, daha geniş bir kitleye ulaşmaya hevesli bazı markaların önyargısıdır.
Değişim ve canlılık: Portakal adı meyveyi ifade eder ve meyvenin ve içerdiği vitaminlerin etli ve sulu yönü sayesinde bu rengin temsiline tazelik ve canlılık getirir. İletişimi, değişimi, paylaşımı çağrıştıran, son derece çeşitli sektörlerde kullanılan ancak amacı federasyon yapmak olan amiral gemisi bir renktir. Bu nedenle, bu renk, faaliyet alanlarının geleneksel renklerinden uzaklaşmak anlamına gelse bile, şenlik ve paylaşmanın insani değerlerini vurgulamak isteyen dünyanın her yerinden birçok markaya kendini borçludur. Bu nedenle, geleneksel değerleri korumak isteyen perakendeciler için kaçınılmalıdır.
Turuncu renk genç, avangart ve yaratıcı bir imajı iletmek için idealdir. Sıcak, neşeli, arkadaş canlısı ve anlamlarını paylaşan, heyecanı harekete geçiren ve çoğu faaliyet sektöründe gücü olan bir renktir.
Beyaz: Saflık, Masumiyet, Zarafet, Güç
Beyaz, diğer tüm renkleri hiçbir şey göstermeden içinde barındıran renktir. Bu, hem temel renk olarak hem de diğer tüm tonlarla birlikte kullanılabilen en nötr renktir. Arka plan renginde veya aksine beyaz, metinlerin okunabilirliğini artırır. Ayrıca bu renk, temel tonlarına göre diğer tonlara yumuşaklık veya güç katar ve kendisiyle ilişkilendirilen tona bağlı olarak birçok başka sembolik anlam da alabilir. Masum bir şekilde, beyaz göründüğünden çok daha güçlüdür.
Saflık ve masumiyet: Gizemli, kusursuz, bu renk mükemmel saflığı temsil eder. Batı kültürümüzde beyaz masumiyetin simgesiyken, Doğu'da bu renk yas, ölüm veya mutsuzluk ile ilişkilendirilir. Bir markanın adını öne çıkarmak için beyaz kullanmak etkilidir, bir tipografiyi veya ürünün görselini ilgi odağına yerleştirir. Otantiklik, doğallık ve nadirlik değerleri, markayla özdeşleştirilmiş temiz beyaz bir tasarımla. Tüm iletişim seviyelerinde minimal bir tasarım ve itidal ile markanın tüm markalaşması için tutarlılığı koruduğunuzdan emin olun.
Zarafet ve güç: Beyaz, özellikle siyah olmak üzere başka bir koyu renkle ilişkilendirildiğinde markaya güç, zarafet ve hatta prestij getirir. Bu renk daha sonra görsel kimliğin merkezi unsuru haline gelen bir logoyu, tipografiyi veya grafikleri yüceltmek için tüm gücünü ortaya çıkarır. Siyah beyaz kontrastı, bir ürünü veya hizmeti zarif bir şekilde vurgulamak için harika bir klasiktir.
Siyah: Zarafet, Gizem, Zamansızlık, Acı
Beyaz gibi siyah da nötr bir renk olarak kabul edilir ve bir logoyu veya tipografiyi, şekline ve rengine göre kendi değerlerini çağrıştırırken, ona zarafet ve gizem katarken vurgulamak için bir arka plan görevi görür. Siyah, birçok faaliyet alanında kullanılabilir ancak çocuklukla ilgili olanlardan kaçınılmalıdır, çünkü bu rengin sembolik değerleri çok genç bir izleyici kitlesi için uygun değildir.
Zarafet ve zamansızlık: Siyah, markalaşmada yaygın olarak kullanılan, tek başına veya beyazla birlikte lüks ve çekiciliği çağrıştıran veya markaya daha fazla güç katmak için küçük dokunuşlarda kullanılan zarafetin ve inceliğin rengidir. Büyük prestijli markalar, ürünlerini veya hizmetlerini ayrıcalıklı kılmak için siyahı gizemli ve ulaşılmaz yanı için kullanırlar. Lüks sektöründeki siyah beyaz logolar klasiktir ve trendlere rağmen zamana nasıl dayanacağını bilir. Siyah zamansız kalır ve markanın imajına güzel bir uzun ömür sağlar.
Acı: Batı kültüründe siyah renk aynı zamanda acı, ölüm ve yas ile ilişkilendirilir. Bu nedenle bu renk, üzüntü izini bırakmamak için incelik ve incelikle kullanılmalıdır. Onu orijinal bir tipografi veya başka bir renkle ilişkilendirmek, tonuna bağlı olarak nostaljik tarafı güçlendirebilen mor dışında, bu tuzaktan kaçınır.