Web sayfaları oluşturmak için gerekli olan devasa çalışma alanı içinde web programlama, şu anda şirketler tarafından en çok talep edilen faaliyetlerden biridir. Büyüme aşamasında olan veya çevrimiçi dünyada birleştirilmesi gereken herhangi bir işletme, herhangi bir durumu idare edebilecek ve bir web sitesinin performansını optimize etmeye yardımcı olabilecek programlama dillerinde en az bir uzmana ihtiyaç duyar.
Farklı dillerle programlamayı bilmek, karmaşık komutları programlamanıza ve hatta iki veya daha fazla dili ilişkilendirirken daha iyi performans için bunları birleştirmenize olanak tanır. Örneğin WordPress, HTML ve CSS işlemeye ek olarak derinlemesine JavaScript ve PHP bilgisi gerektiren bir CMS'dir. Bu nedenle, bu yazıda, bir web sitesi geliştirmek için en popüler dillere biraz kendimizi tanıtacağız, ayrıca size bu dünyaya girmenizi ve kendi başınıza programlamaya başlamanızı sağlayacak bazı portallar göstereceğiz.
JavaScript
1995 yılında Netscape tarafından geliştirildi. İlk amacı, HTML ve CSS dillerini üst bir konuma çıkarma olmuştur. Böylece programcılar, içeriği daha dinamik bir şekilde sunmak için kullanıcıların bir web sayfasında nasıl etkileşime girdiğini anlayabiliyordu. JavaScript'in endüstrideki büyümesi o kadar büyük ki, kullanımı web tarayıcıları ile sınırlı değil, aynı zamanda sunucu düzeyinde de ilerledi.
O kadar popüler ki, yeniden hedefleme gibi diğer stratejilerin yanı sıra reklamlar, çerezler oluşturma ve uygulama şeklinde çevrimiçi pazarlamanın bir parçası haline geldi. Kodlar sayesinde, bir web sayfasının içeriğini dinamik olarak değiştirmek veya web tarayıcınızı kullanırken iletişim kutularını etkinleştirmek gibi çeşitli eylemleri gerçekleştirebileceksiniz.
PHP
Bu ücretsiz dil, anlama kolaylığı ve statik HTML ile uyumluluğu sayesinde dinamik web sayfaları ve web uygulamaları oluşturmaya alışmış programcılar için çok kullanışlıdır. Ek olarak, veri tabanlarının oluşturulması ve bakımıyla yakından bağlantılı bir dildir ve elbette günümüzde web geliştiricileri tarafından projelerini oluşturmak veya web sitelerini yönetmek için en çok kullanılan CMS olan WordPress'i destekler.
Diğer bir avantajı da, PHP'nin lansmanından bu yana sürekli olarak güncellenmesi ve İnternet güvenliğini etkileyebilecek potansiyel güvenlik açıklarının tespit edilmesidir. Bugün, daha küçük sürüm 8.1.1'e güncellenen sürüm 8'ye sahibiz. Ancak, muazzam popülaritesine rağmen, bir web sayfasının kararlılığını etkileyen ve kapıları kullanıcılara açık bırakan güvenlik sorunları ortaya çıkabileceğinden, çalıştığınız PHP sürümünü güncellemeyi bırakmamanız önemlidir.
Java
Java, 1995 yılında Sun Microsystems tarafından pazarlanan bir programlama dilidir ve o zamandan beri kendisini 21. yüzyılda web sayfaları oluşturmak için bir ölçüt olarak belirlemiştir; Aslında, bilgisayarınızda Java yüklü değilse kesinlikle yüklemeyeceksiniz. JDK 1.0'ın ilk sürümünden şu anda aktif olduğumuz sürüme (Java SE 12), Mart 2019'da piyasaya sürüldüğünde, Java, aynı programı birden çok işletim sisteminde çalıştırmanıza izin veren bir uzak form komut dosyası dili olarak karakterize edildi. Güvenli ve kullanımı kolay bir dildir ve bu özellikleri diğer dillerde de kusursuz çalışır ve kendi yazılımınıza kopyalamaktan korkmazsınız. Tipik olarak, Java ile yazarak, projeden sorumlu kişilerin biraz deneyimi olması, dile iyi derecede hâkim olması ve büyük ölçekli dokümantasyonun nasıl ele alınacağını bilmesi koşuluyla, bakımı nispeten kolay olan ölçeklenebilir programlar oluşturabilirsiniz.
Ruby
Ruby, dinamik yazma ve otomatik çöp toplayıcı sunan bir programlama dilidir; bu, yazılımın kendisinin belleği verimli bir şekilde kullandığı ve alan boşalttığı anlamına gelir. Ruby'nin sunduğu büyük bir avantaj, okunmasının çok kolay olmasıdır, ancak yanlış yazılmış herhangi bir kelime çok yavaş yükleme sürelerine neden olabileceğinden programlama sırasında hata yaparken dikkatli olmalısınız. Ruby genellikle web sunucularında komut dosyası yazmak için kullanılır, ancak oyun endüstrisinde Python ile birlikte oldukça popülerdir.
Python
Python, herhangi bir işletim sisteminde programlamak için büyük zorluk çekmeden dinamik ve betik dil olarak kullanılan başka bir özgür dildir. Google devinin YouTube gibi çeşitli hizmetleri de teknoloji endüstrisinde Python'u kullanma konusunda geniş çapta tanınır, çünkü çoğu video oyun programı Python'da yazılmış bazı kodlar içerir.
Ancak iş burada bitmiyor, Büyük veri analitiği ve yapay zekanın geliştirilmesi gibi endüstriler de bunu büyük hacimli verilerden ilgili bilgileri çıkarmak ve hayatımızı kolaylaştıran makinelerin çalışmasını iyileştirmek için kullanıyor. Ancak web hosting endüstrisinde pek kullanılmayan bir dildir, bu yüzden hosting projeleriniz olmasına izin veren bir sağlayıcı aramalısınız. GoDaddy, Windows için Python'u etkinleştiren özel barındırma planları sunar.
C#
Yakın zamanda oluşturulan (2001 doğumlu), bu proje Microsoft tarafından .NET Framework platformunu desteklemek için oluşturulmuştur. Ruby'de olduğu gibi, bir bilgisayar programını çalıştırırken hangi hataların meydana geldiğini keşfetmek için çöp toplama veya istisna işleme yoluyla sağlam ve dayanıklı uygulamalar oluşturmaya yardımcı olan Java ve C ++'ın bir evrimidir. C#, projelerinin her zaman sorumlu olmasını istiyorsa, her geliştirici veya programcının bilmesi gereken temel dillerden biri olarak kabul edilir. C# ile .NET Framework arasındaki bağlantıya dayalı olarak bazı eleştiriler almış olsa da en büyük avantajı C# ile öğrenmenin ve programlamanın dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows'ta var olmanızı sağlamasıdır. Microsoft'un Windows ile Xbox masaüstü konsolu arasında yarattığı sinerjiden yararlanabilirsiniz.
Programlamayı Nasıl Öğrenebiliriz?
Günümüzde en çok kullanılan web programlama dillerine baktıktan sonra, sıfırdan programlamayı nerede veya nasıl öğrenmenin mümkün olduğunu kendinize sormanın zamanı geldi. Bu anlamda, eğitim teklifi çok büyüktür. Üniversite dereceleri ya da ücretsiz ve ücretli kurslar sunan çevrimiçi merkezlerde seçenekler boldur. Bu noktada, kısa sürede programlama öğrenmek için kurs ve öğreticilerin öğretildiği bazı çevrimiçi platformları analiz edeceğiz.
Platzi
Platzi, öğrencilerine programlama, tasarım, pazarlama ve işle ilgili materyal öğretmeye ile sunmaya odaklanan çevrimiçi bir eğitim platformudur; Tek bir ayrıntıyı kaçırmayın, özellikle de kurslar, web sitesine her eriştiğinizde destekleyici videolar ve belgelerle mevcut olduğundan harikadır. Sahip oldukları kursların tam listesini görebileceğiniz veya doğrudan bireysel olarak daha spesifik bir kursa başlayabileceğiniz iki aylık bir abonelik planı sunar.
Aula 10 Formación'da her türlü çevrimiçi kursun gerçek bir deposuna sahip olursunuz: yönetim, tasarım, pazarlama ve tabii ki web programlama vardır. Teklifi hem ücretsiz hem de ücretli kursları içerir, bu son dalın kursları, alınması en ilginç olanlardır. Programlama, HTML5, CSS3 ve JavaScript dersleri öğrenmeye gelince; diğerleri arasında bir PHP programlama kursu, bir Android programlamaya giriş kursu ve bir JavaScript programlama kursu vardır.
Deusto Formasyonu
Deusto ayrıca, kullanıcının uygulamaları programlamak veya web sayfaları geliştirmek için adım adım öğrenme materyaline sahip olacağı PHP, Javascript ve MySQL'de özel bir programlama kursu sunarlar. Kursu tamamlamak için esneklik, sektörde uzman öğretmenlere sahip olmak, web tasarımı, HTML5 kursları ve video konferanslar almak gerekir.