Bu içeriğimizin sayfasına erişmek için kaç saniye beklediniz? İnternet bağlantınızla ilgili herhangi bir problem yoksa muhtemelen hemen erişim sağlayabilmişsinizdir. Yapılan bir araştırma kullanıcıların web sayfalarına girmek için bekledikleri ortalama maksimum süreyi, 3 saniye olarak tespit etmiştir. Dolayısıyla bu çıta, internet sitesine sahip olan herkes için kritik bir konudur. Özellikle site hızı etkeni, kullanıcı deneyimi için de çok büyük bir öneme sahiptir. Google, 2018 yılında yaptığı güncelleme ile artık site performansının da arama motoru sonuçlarında bir kriter olduğunu belirtti. Bundan dolayı yavaş bir web siteniz varsa, maalesef ki SEO puanınız düşük olacaktır. Ve öyle ki paylaştığınız içeriklere erişebilen sayısı çok az ya da hiç olmayacaktır. Onca emek sarf edip, böyle bir sonuçla karşılaşmayı kim ister ki?

WordPress Site Performansı Eklentileri Nelerdir?

Eğer WordPress gibi içerik yönetim sistemlerini kullanmıyorsanız site hızlandırma çalışmaları, zahmetli ve uzun zaman alan işlemlerdir. Peki, WordPress siteler nasıl hızlandırılır? Sorusunun cevabı, bazı eklentiler ile… ‘Nedir bu eklentiler?’ diye soracak olursanız sizler için 5 tanesini derledik. Bahsettiğimiz eklentilerinin ‘geliştirici’ kısmına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü bazı eklenti geliştiricileri, yüksek kuruluma sahip eklentilerin isimlerini taklit ederek veya çok benzerini kullanarak prim sağlamaya çalışmaktadır. Bununla birlikte söz konusu eklentilerin işlevsellik bakımından tasdikleri olmayıp, güvenlik zafiyetine de yol açabilir. Dolayısıyla geliştirici bölümüne özellikle dikkat etmelisiniz. Bu içeriğimizden sonra artık çok daha performanslı ve kullanıcı deneyimi yüksek sitelere sahip olacaksınız.

LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache Eklentisi

Cache, Türkçe karşılığı ile önbellek anlamına gelmektedir. Biliyorsunuz ki web siteleri bir hosting, sunucu üzerine kuruludur. LiteSpeed Cache eklentisi, sunucu taraflı yapılan işlemlere destek olur. Kaynak kullanımı açısından, sitenize yük olan gereksiz verileri ve dosyaları tarayarak performanstan tasarruf etmenizi sağlar. Site içi optimizasyonun büyük bir bölümünü otomatik olarak yaparak, hız açısından yüksek değerlere ulaşabilirsiniz.

Öyle ki, her bir kullanıcı internet sayfanızı ziyaret ettiğinde ön belleğinizde yer kaplar. Bu eklenti sayesinde ön belleğiniz sürekli olarak temizlenerek yüksek hızlı açılan sayfalara sahip olursunuz. Görsel optimizasyonlarını gerçekleştirir. Keza Lazy Load özelliği ile birlikte sayfalarınıza erişim süresini minimize ederek kullanıcı deneyimini maksimuma taşırsınız. Lazy Load nedir? Dediğinizi duyar gibiyiz. Sitenizdeki medya içerikleri, en çok alan kaplayan ve sayfayı dolduran ögelerdir. Dolayısıyla bir sayfada ne kadar çok görsel vb. bulunuyorsa o sayfanın açılış hızı da düşer. Bununla birlikte Lazy Load, ilk sayfa açılışında bu medyalarda bulunan kodları taramaz ve sayfanın yalnızca html kodları ile yüklenmesini sağlar. Akabinde kullanıcı içeriğinizi aşağı doğru kaydırdıkça görselleriniz o zaman yüklenmeye başlar. Böylece site ve sayfa hızlarınız yüksek olur.

W3 Total Cache

WordPress, yapısı itibari ile statik ve dinamik web siteleri geliştirmenize olanak sağlar. Öyle ki dinamik olan siteler de sıklıkla içerik ve sayfa güncellemeleri olur. Durum bu olunca da performans eklentileri kullanılmadığında sonuç, 1. viteste giden bir otomobilden farksız olur. Potansiyelinizi tüm internet alemine duyurabilmeniz için temel kural olan ‘hız’ durumunuzu iyi optimize etmelisiniz.

W3 Total Cache Eklentisi

LiteSpeed Cache’ye alternatif bir önbellek eklentisidir. Kullanıcı deneyimi, SEO ve performans olarak yine üstün özellikler sunmaktadır. Sağlamış olduğu veritabanı desteği ile sunucunuzun şişmesini önler ve gereksiz dosyaları optimize ederek site hızınızı arttırır. Bununla birlikte JavaScript ve CSS kodlarınızı sıkıştırarak sayfa açılış süresini düşürür. Bu eklentinin en güzel yanlarından birisi de, minimal boyutta olmasının yanı sıra performans için onlarca özellik sunar.

WP Optimize

WP Optimize Eklentisi

WordPress sitenizde yaptığınız her işlem, veritabanında bir yere sahip olur. Aynı zamanda sizin yaptığınız çalışmalardan da bağımsız olarak kullanıcıların girdiği yorumlar da buna olanak sağlar. WP Optimize eklentisi, veritabanınızı ayrıntılı olarak temizler ve dolayısıyla sunucunuzda kaplanan yeri azaltır. Ekstra olarak, spam yorumları, onaylamadığınız yorumları siler. Bahsettiğimiz gibi dış etken olan yorumlar da sitenizde belirli bir alan kaplamaktadır. Bununla birlikte veri tabanı tablolarını optimize ederek son tahlil de WordPress site hızınızı arttırmanıza yardımcı olur.

WP Super Minify

WP Super Minify Eklentisi

Sitenizi en çok yoran kodların hangileri olduğunu biliyor musunuz? Size yardımcı olalım. Yukarı satırlarda da bahsettiğimiz üzere görsel içerikler sitenizde yüksek depolama alanı kaplamaktadır. Bu medya içeriklerinin yanı sıra temanızın tasarımı da önemli bir maddedir. Çünkü temanız ne kadar görsel tasarıma sahip ise sitenizin hızı da o oranda düşüş göstermektedir. Tasarımsal ve görsel içeriklerde JavaScript ve CSS kodları yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu da son kullanıcının sayfanıza erişim süresini düşürür. Tam da bu noktada WP Super Minify eklentisi devreye girer. JavaScript ve CSS dosyalarını sıkıştırarak, yerden tasarruf etmenizi ve dolayısıyla hız kazanmanızı sağlar.

TinyPNG

Tiny PNG Eklentisi

Görsellerinizi nasıl optimize edeceğinizi biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayır ise endişelenmeyin. Yüksek boyutta medya içerikleri yükleseniz dahi TinyPNG eklentisi ile görselleriniz otomatik olarak optimize edilir ve boyutları düşürülür. Aynı zamanda bu içeriklerinizi genişlik ve yükseklik olarak istediğiniz ve temanıza uygun bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

WordPress site hızınızı arttıracak en iyi 5 eklentiyi sizler için derledik. Harekete geçmek için daha fazla zaman kaybetmeyin ve paylaştığınız ilgi çekici içeriklerinizi tüm internet kullanıcıları ile buluşturun. Ne de olsa günümüz dünyasında hız, her şey değil mi? Kullanıcı deneyimini ve performansınızı arttırarak arama motoru sonuçlarında iyi bir konuma sahip olacağınızı da unutmamak da fayda var. Aklınıza takılan soru, görüş ve daha fazlasını iletişim bölümünden bizlere iletebilirsiniz.