Nereden Çıktı Bu Harfler? Neden İki Farklı Renk Modu?
RGB ve CMYK renk modu bilgisi, grafik tasarım dünyasında projenizin, tam istediğiniz gibi gitmesini sağlar. Bu iki farklı renk moduna dikkat edilmediğinde karşınıza çıkabilecek sonuçları hayal bile edemezsiniz.
Benim bu konulara ayıracak vaktim yok derseniz, en azından iki modu ne zaman kullanacağınızı öğrenmenizi tavsiye ediyor, yazımıza başlıyoruz.
RGB ve CMYK Arasındaki Fark Nedir ?
RGB renk modu, web siteleri hatta televizyon gibi.dijital iletişim ögelerini tasarlamak için kullanılır. CMYK modu ise kartvizitler ve posterler gibi basılı iletişimi tasarlamak için…
RGB Nedir?
RGB, ışığı görmek ile ilgilidir. Bilgisayar ekranları, resimlerde, metinlerde ve tasarımlarda, renkleri kırmızı, yeşil ve mavi ışığın farklı kombinasyonları ile gösterir.
Red Green Blue
RGB’nin geldiği yer burasıdır. Akıllı saatlerden, JumboTron’a kadar bir ekran için her şey RGB renk modunda tasarlanmalıdır.
Ekranlar, yüzlerce piksel ile görüntülenir. Bu piksellerin her birinin 3 alt pikseli vardır. Kırmızı ışık (R) yeşil ışık (G) mavi ışık (B). Bu alt pikseller, siyah monitörde sonuç üretmek için, pikselin nihayetinde gösterdiği renge bağlı olarak, farklı yoğunluklarda yanar.
Bu makaleyi okuduğunuz ekrani yüzlerce pikselden oluşuyor. RGB değerleri, 0-255 aralığında görüntülenir. Yani spektrumda, 3 rengin 256 seviyesi vardır. Bu, RGB renk modunda 16 milyondan fazla renk olduğu anlamına gelir.
Siyah rengin değeri, R:0 G:0 B:0 şeklindedir.
%0 kırmızı, %0 yeşil %0 mavi.
Beyaz oluşturmak için ise, R:255 G:255 B:255 değerleri girilmelidir.
Bu, her rengin mümkün en yüksek parlaklık seviyesidir. Yani %100. Bu da maksimum ışık seviyesi, yani beyazı verir.
CMYK Nedir?
CMYK, tüm basılı alanlarda, zeminlerde, yüzeylerde, kağıtlarda, yani baskıya yönelik tüm tasarımlarda kullandığımız moddur.
Cyan, Magenta, Yellow, blacK. Neden K? RGB modundaki Black’ten ayırmak için, zekice bi kestirme.
CMYK Renk Modu
CMYK renk modu, RGB’den farklıdır. Yüzdelerin yüksek olması, sizi daha doygun ve koyu renklere götürür. Mesela 4 rengi bir araya toplamak, size koyu kahverengiyi verir.
Renk yüzdelerinin düşük olması da açık renklere götürür. Mesela açık bir kırmızı, %2 Cyan, %93 Magenta, %90 Yellow, %0 blacK değerleri verebilir. Gerçek bir siyah için ise, C%60, M%40 Y%40
K%40 oranları kullanılmalıdır. Beyazın anlamı ise, mürekkep kullanılmaması. Yani tüm oranların 0 olmasıdır.
Yani, bir tasarımcı olarak projeniz için özenle seçtiğiniz renkler, istediğiniz gibi sonuç vermezse, gerçekten yazık olur. Eğer proje sahibi sizseniz de yok yere tatlar kaçabilir.
Tasarımlarda yazı tiplerinden kullandığınız görsellere, boşluklardan dolu alanlara dikkat etmeniz gerektiği gibi, renk de dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli unsurdur. Bu modların nasıl çalıştığını daha iyi anlamaktan zarar gelmez.
Konu ile ilgili detaylı bilgi için bizleri arayabilir ya da aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz :)