Animasyon kullanımın pazarlamadaki gücü yadsınamaz gerçekler arasındadır. Dijital pazarlamada ve reklamcılık sektöründe oldukça kullanılan bir yöntemdir. Bazı durumlarda en etkileyici yöntem konumuna geçiş sağlar. Bunlarla birlikte animasyon tercih edilmesinde farklı nedenler de bulunur.
Bunlar: Yaratıcılığınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Size karmaşık gelen her şeyi basitleştirme imkânınız vardır. Animasyon reklam filmleri diğer reklam filmlerine göre maliyeti daha düşüktür. Etkili içerik sağlama imkânınız vardır.
Animasyon Reklam Filmde Yaygın Olarak Kullanılan Teknikler
- Renk Psikolojisi
- Kompozisyon
- Üçler Kuralı ve Altın Ortalama
- Odak Noktası
- Görsel Yol
- Tipografik Kompozisyon
- Tekrarlama
- Beden Dili
- Sembolizm
Renk Psikolojisi
Renklerin bilinçli kullanımı bunun ilk örneğidir. Bu teknik her zaman, her türlü görsel pazarlamada kullanılmaktadır.
Renk psikolojisi animasyon reklam tekniğinin yanlış anlaşılması kolaydır. Herhangi bir rengin biraz farklı bir tonalitesi, tasarımın amaçladığı duyguyu değil, yanlış duyguyu yansıtabilir.
Arka planda, fotoğrafta, yazı tiplerinde, görsel vurgularda ve marka öğelerinde renk bulunur. Bu yüzden her seferinde renk paletini düşünmek önemlidir.
Her rengin önemini ve işini yapıp yapmadığını düşünmelisiniz. Yaratıcı reklam, bir mesajı kelimeler olmadan iletmek için ilginç renk şemalarına dayanır . Harekete geçirici mesaj düğmesi için koyu renk kullanmak gibi basit seçimler, tıklama oranını büyük ölçüde artırabilir.
Bazen bir markadaki tek bir renk o kadar önemlidir ki, Coca-Cola Kırmızısı veya Torkunun Beyazı gibi kendi varlığı haline gelir.
Kompozisyon
Renk psikolojisinin kullanımı gibi, her tür görselde dengeli bir kompozisyon son derece önemlidir . Kompozisyon, tüm öğelerin görsel bir alana nasıl yerleştirildiğidir.
Bir kompozisyonun, izleyicinin gözünü belirli bir noktaya çekmek veya yukarıdan aşağıya görsel bir akış oluşturmak gibi birçok farklı amacı olabilir.
Üçler Kuralı ve Altın Ortalama
Tasarımcıların dengeli görsel reklamlar oluşturmak için kullandıkları iki teknik daha vardır. Bunlar üçte bir kuralı ve altın ortalamadır .
Üçler kuralı ve altın ortalama, tasarımcıların öğeleri görsel olarak çekici bir şekilde bir alana yerleştirmelerine yardımcı olan görsel araçlardır.
Üçler kuralı, tuvali altı eşit dikdörtgene ayırır; iki satır ve üç sütun. Önemli öğeler dikdörtgenlerin kesişme noktalarına yerleştirerek görsel dengeyi korurken görsel önem verilir.
Odak Noktası
Renk seçimi ve tipografi kadar odak noktası belirlemek de önemlidir. İzleyicinin, reklamın mesajını özümsediği için bakabileceği açık bir yere sahip olması gerekir.
Bir odak noktasına ulaşmak birkaç farklı yolla yapılabilir. Üçler kuralı ve altın ortalama, başarılı bir odak noktası oluşturmaya yardımcı olacak iki faydalı araçtır.
Bir odak noktasına yerleşmek için diğer teknikler şunlardır:
- Seçici Odak: Odak noktasını odaklı ve arka planı bulanık tutun veya tam tersi.
- Pozlama: Odak noktasını öne çıkarmak için görüntüdeki karanlık ve aydınlık alanları değiştirin.
- Işık Kaynağı: Yalnızca odak noktasını aydınlatın.
- İki odak noktası olduğunda, iyi bir denge elde etmek için Gestalt ilkelerini uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki basit reklamlar, harflerin silindiği güçlü odak noktalarına sahiptir.
Görsel Yol
Odak noktası gibi, görsel yol da izleyicinin bakışını belirli bir öğeye götüren bir tekniktir. Bu durumda izleyiciyi içerikte bir yolculuğa çıkarıyor.
Bir kişi herhangi bir görsel grafiğe baktığında, ister bir reklam, ister bir dergi sayfası, bir web sitesi veya bir açılış sayfası olsun, görsel bir yol izleyecektir.
Görsel yollardan bahsettiğimizde dikkat çeken iki şekil var. Birincisi, bakışın sol üstten başlayıp sağa doğru hareket ettiği, ardından tekrar sağa geçmeden önce çapraz olarak sola ve aşağı döndüğü bir Z şeklidir.
İkinci görsel şekil bir F'dir. F, Z'ye benzer, ancak aşağı köşegen üzerinde sola dönmek yerine, bir metin bloğunu nasıl okuyacağınıza benzeyen bir çizgi izler.
Aşağıdaki açılış sayfası, Z görsel yolunun nasıl çalıştığını gösterir. Gözlerimiz başlıktan adamın yüzüne tekrar düğmeye ve ardından cep telefonu maketine kayar.
Tipografik Kompozisyon
Bir diğer önemli görsel teknik, tipografi kullanımıdır. Hemen hemen her görsel reklamın bazı tipografik unsurları olacaktır.
Görsel ve tip arasındaki denge çok önemlidir. En yaygın olarak yazı tipi olarak bilinen tipografinin iki amacı vardır. Mesajı kelimelerle ifade ederken aynı zamanda görsel bir çekiciliği de vardır.
Kullanılan yazı tiplerinin kombinasyonuna yazı tipi eşleştirme denir ve bir tasarımı yapabilir veya bozabilir. Her şeyin birbirini tamamlaması için kelimelerin ve harflerin renginin arka planla dengede olması gerekir.
Bazı tipografik teknikler, harfleri şekillere benzetmek veya harflerin içine bir doku yerleştirmek için manipüle etmeyi içerir.
Tekrarlama
Tekrarlama tekniği, pazarlama stratejisi ile ilgili bir animasyon reklam tekniğidir. Tekrarlama, görsel animasyon reklamcılığın birkaç farklı yönü için geçerlidir.
İşte bunu kullanmanın yolları;
- Çeşitli kanallarda günde birçok kez bir TV animasyon reklamı yayınlayın.
- Aynı animasyon reklamı nişinizdeki bir dizi dergiye basılmak üzere gönderin.
- Aynı animasyon reklamı şehir, ülke veya uluslararası çeşitli reklam panolarına koyun.
- Dijital animasyon reklamlar oluşturun.
- Basılı marka varlıklarınız ile büyük miktarda mağazacılık oluşturun ve dağıtın.
- Aynı animasyon reklamın farklı karakterler, vücut pozisyonları vb. ile farklı versiyonlarını yapın.
Tekrarlama tekniği, marka bilinirliğini artırmak için yeni ürünler veya yeni kampanyalar için en iyi sonucu verir. İlk başta kelimeyi ortaya çıkarmak için tekrar kullanmak iyidir, daha sonra müşterinizi sıkmamak için azaltılabilir. Çok fazla tekrarın olumsuz bir etkisi olabilir.
Vücut Dili
Çok sayıda görsel animasyon reklam varlığı, içinde insanları içerir. Hem video hem de statik grafiklerde kişinin beden dili çok önemlidir.
Güven, bilgililik, başarı ve diğer çeşitli duygular, bir kişinin beden dili aracılığıyla görselleştirilebilir.
Beden dili, bir kişinin nasıl ayakta durduğu, oturduğu, gülümsediği ve hareket ettiği ile ilettiği sözsüz bir dildir . Grafikteki kişinin bir model, bir aktör, ünlü bir profesyonel, sıradan bir kişi veya hatta bir animasyon karakteri olup olmadığı - hareket etme veya ayakta durma şekli önemlidir.
Bir reklamda doğru beden diline ulaşmanın adımları, animasyon reklam daha tasarlanmadan başlar. Kreatif direktörler, doğru mesajı belirlemek için müşteriyle birlikte çalışır.
Bir sonraki adım, aradıkları beden dilini en iyi ileten kişiyi bulmak için bir seçme çağrısı yapmaktır. Çekim sırasında oyuncuya veya modele istenilen efekt elde edilene kadar yön verilir.
Sembolizm
İlişkilendirmeye benzer bir teknik, sembolizmle ilgilenir. Mesajlarında sembolizmi kullanan görsel pazarlama teknikleri, metafor ve benzetmelerin kullanımını gerektirir. Bunlar, karşılaştırmalar ve imalar yapmak için kullanılan edebi araçlardır.
Örneğin, bir el kremi için bir pazarlama stratejisi, kremlerinin kokusunu bahar çiçeklerininkiyle karşılaştırmak için görsel bir metafor kullanabilir. Bu kremi kullanan kişi animasyondan tercih edildiği zaman; el krem ve animasyon kahramı özdeşleşir.
Sembolizm kullanımı belirsiz ve incelikli ya da aşırı zorlama olabilir. İkincisi, yalnızca zaten yüksek marka sadakatine sahip büyük bir tüketici takipçisi olan markalarla çalışır. Kimse kafa karışıklığına neden olmak istemez.