Apple deyince aklınıza gelen ilk şey nedir? Muhtemelen zihninizde ısırılmış bir elma canlandı, değil mi? Genel olarak markalar, sundukları ürün ve hizmetlerini yansıtan logo çalışmaları yapmaktadır. Bununla birlikte bazı markalar ise bir hikayeyi temel alıp (Newton’un başına elma düşmesi gibi( Apple’nin ilk logosu) ikonlarını oluşturmaktadır. Peki, hiç merak ettiniz mi dünyaca ünlü logoların hikayelerini? Günlük yaşantımızda neredeyse ziyaret ettiğimiz her ortamda, giysilerimizde, ürünlerimizde ve internet üzerinde sıklıkla karşılaşmaktayız. Hadi şimdi gelin bu logoların ‘benliği’ ile tanışalım. Sizler için derlediğimiz 10 farklı hikayeyi okurken, bakış açınızın da değişeceğini garanti.

1. Google

Google Logo Hikayesi

İçeriğimize erişmek için hangi arama motorunu kullandınız? Büyük bir çoğunluğun hangi cevabı vereceğini tahmin edebiliyoruz. Aslında bu kelime, başka bir sözcükten türetilmiştir; ‘Gogool’. Bununla birlikte bu kelime bir matematiksel terimi ifade etmektedir. 1911-1981 arasında yaşayan Milton Sirotta isimli matematikçi, ‘1 ve ardından 100 adet sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı’ tanımlamak için üretmiştir. Bahsedilen sayıyı tek seferde okuyabilir ya da yazabilir misiniz? İşte tam da bundan yola çıkarak Google, internet üzerindeki milyarlarca hatta trilyonlarca kaynağı bünyesinde toparlamayı hedeflediğinden kendine bu ismi ve logoyu vermiştir.

2. Amazon

Amazon Logo Hikayesi

Hikayelerin aklınızda daha kalıcı olması adına sorular ile doping hazırlamaktayız. Şimdi size yeni bir soru; ‘Dünyanın en büyük nehri hangisidir?’ 6.400 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük nehri, Amazon’dur. Bu anlamda markanın kurucusu Jeff Bezos iki kriteri dikkate almıştır. İlki, alfabetik sıralamada ilk sırada olmak için ‘A’ harfinin birinci karakter seçilmeli, ikincisi ise dünyanın en büyük kitap(kitapla başlayıp, şimdilerde neredeyse her ürünün satışı gerçekleştirilen devasa bir marka…) satış platformu olacağına inanması. Sizce de bu logo ve isim firma için gayet uygun değil mi? ‘A’ harfinin ilk karakter olması size bir şeyi anımsatıyor mu? Yardımcı olalım. O zamanlar için düz mantık SEO çalışmaları da diyebiliriz. Şimdilerde ise birçok husus ve kriter söz konusudur. Aralarından sitelerin sıralaması için önemli bir konu vardır ki, SEO. Neden ilgili içeriğimize göz atıp, keşfe başlamayasınız ki?

3. Apple

Apple Logo Hikayesi

 

Isırılmış elma… Bunun için 2 teori ortaya atılmaktadır. Bunlardan biri, Adem ile Havva’nın cennetteki yasaklı elmayı yemelerinden gelmektedir. Bir diğeri ise 2. Dünya savaşı esnasında Alman şifrelerin kırılmasını sağlayıp, gizli bilgileri ele geçiren İngiliz Matematikçi ve Bilgisayar Bilimci Alan Turing’e dayanmaktadır. İkinci anlattığımız için ‘Ne alaka?’ diye sorabilirsiniz. Ancak hikayenin devamında Alan Turing, bir elmayı önce zehire batırmış ve akabinde yiyerek intihar etmiştir. Bundan dolayı bu logonun ona ithafen yapıldığı da söylentiler arasındadır. Peki, Apple neden buna bir açıklık getirmiyor? Cevabı basit. Pazarlama strateji. İnsanlar bu konuyu fazlasıyla merak ediyor. Buna istinaden forumlarda, bloglarda, sosyal medyada ve kendi aralarında tartışıyorlar. Bunun gibi bir pazarlama stratejisini geri çevirirler mi dersiniz? Bu arada yeri gelmişken, yeni nesil pazarlama stratejileri hakkında fikir edinmek ve kendinizi geliştirmek ister misiniz? Cevabınız evet ise, sizler için hazırladığımız içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Peki, sizce hangi hikaye Apple’nin logosunu yansıtıyor? Yorumlarda görüşlerinizi belirtiniz.

4. Nike

Nike Logo Hikayesi

Yapılacaklar listesinde, tamamladığımız görevlerimizin yanına bir ‘tik’ işareti atarız. Yabancı gelmiyor, değil mi? Nike, başarıya odaklanmış bir spor markasıdır ve ismini Yunan Zafer Tanrısı Nike’den alır. İş bu noktada biraz garipleşiyor. Aslında bu markanın ismi ‘Dimension 6’ olacakken, firmanın ilk resmi çalışanı(Jeff Johnson), her gece rüyasında Zafer Tanrısını gördüğünü iddia ediyor. Akabinde bu durumu patronu ile paylaşıyor. Sonuç olarak patron Phil Knight bu isme sıcak bakıyor. Koşucuların yarış alanlarını biliyorsunuz, değil mi? Bir daire, elips şeklindedir ve sporcular burada yarışırlar. Nike’nin logosu ise tıpkı bu alanı baz alarak oluşturulmuştur. Engelleri tamamlayarak zafere doğru koşan bir sporcu… Bu arada Nike logosu, 35 dolarlık ücret ile bir üniversite öğrencisine çizdirilmiştir.

5. Adidas

Adidas Logo Hikayesi

Başarıya giden yolda engel dağını aşmanız gerekir. Ancak… Tam ‘dağın tepesine ulaştım’ derken yeni bir dağ da görünür ve bunu da aşmanız gerekir. İşte Adidas’ın üçlü şerit logosu tam da bu felsefe ve hikayeye dayanmaktadır. Sporcular, karşılaştıkları her engeli aşarak başarıya doğru emin adımlarla devam etmektedirler. Bununla birlikte Adidas şu mesajı da vermektedir; ‘bu zorlu yolculukta her zaman sizinleyiz, başarı sizinle beraberdir.’ Art arda iki sporcu markasının logo hikayelerini tanıttığımıza göre, bu iki ezeli rakipten siz hangisini tercih ediyorsunuz?

6. Domino's

Dominos Logo Hikayesi

Bu markanın kurucusu (Tom Monaghan) yetimhanede büyümüş ve akabinde 1960 yılında halce kötü ve eski durumdaki pizza dükkanını 900 dolar karşılığında satın almıştır. Bununla birlikte daha öncesinde farklı bir isimle devam ederken, 1965 senesinde 2 dükkan daha açmak ister. Ancak ismin yasal haklarını üzerinde bulunduran diğer pizza işletmecesi, adını vermeyi kabul etmemiştir. Bir dağıtım ve teslimat görevlisi tarafından ‘domino taşları’ fikrinden bu isim önerilmiştir. Akabinde logo tasarlanmıştır. Bu 5 senelik süre zarfında toplam 3 pizza dükkanına sahip olan kurucu, her açtığı şube için logoya yeni bir nokta ekleyeceğini söylemiştir. Sonrasında gerçekten böyle de yapmıştır. Ancak! Logonun yapısı ve estetiği bozulduğundan bu noktalar tekrar kaldırılmış ve ilk 3 şubesini temsilen sadece bunlar kalmıştır.

7. Starbucks

Starbucks Logo Hikayesi

‘Kahvesiz bir hayat, benim için çok zor olurdu’ diyenlerden misiniz? Eğer öyle ise çok yüksek bir ihtimalle Starbucks kahvelerini de tatmışsınızdır. Yunan mitolojisinin önemli karakterinden olan ‘Siren’i tanıyor musunuz? Öğrenene değin bizim de tanıdığımız söylenemez. Bununla birlikte Starbucks logosundaki kadın ikonu, Siren’den gelmektedir. Bir sorumuz daha var; kitap okumayı sever misiniz? Starbucks ismi, Moby Dick romanındaki ikinci kaptan ‘Starbuck’dan gelmektedir. Logodaki Deniz Kızı ve bu ismin ortak özelliği nedir, biliyor musunuz? Romanı okumadıysanız, okuduğunuzda anlayacağınıza eminiz. Bununla birlikte Moby Dick romanı, balina avı gemisi üzerine kurgulanmıştır. Artık ilişkiyi sağlamış olduk.

8. Coca-Cola

Coca-Cola Logo Hikayesi

Şekerli ve asitli içecekler her ne kadar sağlığımız için yararlı olmasa da bazı lezzetleri hafızanızdan silmeniz pek de mümkün değildir. Dr. Pemberton tarafından üretilen ve kurucusu olduğu şirketin logosunu, muhasebecisi ve ortağı olan Frank Robinson tasarlamıştır. Üstelik kendi el yazısı ile… Her iki kelimenin ilk harfi de ‘C’ olduğundan, bu durumun kendi lehlerinde harika bir görsel şölene sebebiyet vereceğine inandı. Bununla birlikte logonun estetikliğinin altındaki anlamı ise şöyle tanımlıyorlar; ‘Nefis ve Taze’. 1886 yılından günümüze değin logo değiştirilmemiştir. Asırlar boyunca süregelen bir logo….

9. Mercedes Benz

Mercedes Logo Hikayesi

Bazı araçlar vardır ki, normallerinin aksine otoritenizi ve prestijinizi temsil eder. Mercedes de bu konuda gayet başarılıdır. İnsanların zihninde ‘prestij’ kelimesinin canlanmasına olanak sağlar. Bununla birlikte logosunun hikayesini bir yerlerden duymuş olmanız muhtemeldir. Yıldız şeklindeki her bir ok karayı, havayı ve denizi simgeler. Etrafında çember(mühür de diyebiliriz), dünyayı temsil eder. Karşı tarafa verilen mesaj ise nettir. ‘Mercedes ile dünyanın tüm koşullarında seyahat edebilirsin.’ Logonun, aslında logo yapmak amacıyla tasarlanmadığı söylentiler arasındadır. Mühendis Gottlieb Daimler, eşine bulunduğu yeri betimlemek amacıyla bir kartpostalın üzerine çizdiği yıldız olarak açıklanmıştır. Nereden nereye…

10. Shell

Shell Logo Hikayesi

 

Hazır otomobillere değinmişken, yakıtlarından bahsetmemek olmazdı. Marcus Samuel isimli iş insanı, İngiltere Londra’da ticaret yapmaktaydı. Neydi bu ticaret? Kendisine doğa severleri niş kitle olarak alan ve bunlara deniz kabukları satan bir dükkanın sahibiydi. Bununla birlikte oğlu(Samuel Samuel) harika bir iş fikri geliştirdi. Yemek kültürünün gelişmiş olduğu uzak doğu ülkelerine gaz ihraç edecekti. Sadece yemek pişirmek için değil, aynı zamanda aydınlatma için de bu gerekliydi. 1892 yılında dört bin ton Rus Gaz Yağı, Singapur ve Bangkok’a ihraç etmiştir. Logosu ise tahmin edeceğiniz üzere Samuel’in babası Marcus’un deniz kabukları satan dükkanından gelmektedir.