Artırılmış Gerçeklik, mevcut gerçekliği zenginleştiren bir deneyim türüdür. Bu teknoloji, çevremizde algıladığımız fiziksel unsurların  grafik, video, ses, GPS gibi bilgisayar verileriyle birleştirilmesiyle oluşur. Üretilen duyusal unsurları ve bunların fiziksel dünya ile etkileşimlerini gerçek zamanlı olarak zenginleştirmeyi mümkün kılar.

 Yani gerçek ve sanal dünyaların birbirinden tamamen ayrı olmadığı, aksine daha  iç içe olduğu bir gerçekliktir.  Artırılmış gerçeklik temel olarak, 3B nesnelerin akıllı telefonlar, tabletler veya Microsofts HoloLens veya Google Glass gibi cihazlar kullanılarak  gerçek ortamımıza bindirilebileceği anlamına gelir.

(İngilizce: artırılmış gerçeklik; AR), bilgisayarlar tarafından oluşturulan gerçek dünya ortamı ve içeriği; kendi kendini zenginleştiren ses, görüntü, grafik ve GPS verilerinin oluşturduğu doğrudan veya dolaylı gerçekçi bir görünümdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayarlar tarafından değiştirilmesi ve geliştirilmesidir.

Teknolojisi ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Büyük Britanya tarafından tanıtıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş uçaklarında kullanıldı. Pilotlar, gerçek görüntüyü kaybetmeden ön ekranda uçuşla ilgili bilgileri görüntüleyebilir.

Artırılmış gerçeklikte HMD (başa takılan ekran) adı verilen ilk cihaz ilk olarak 1960'larda Ivan Sutherland ve  Harvard ve Utah üniversitelerindeki öğrencileri tarafından geliştirildi. 1990 yılında The Boeing Company, montaj işçileri için bir AR sistemi geliştirdi ve bu sistemle birlikte artırılmış gerçeklik kavramı ortaya çıktı.

Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları

Artırılmış gerçeklik Teknolojisi birçok alanda bulunabilir, uygulamaların gelişmesiyle kullanım alanları artmıştır. Son yıllarda markalar, artırılmış gerçeklik kullanarak müşterilerine daha gerçekçi deneyimler sunma eğiliminde. Bu teknoloji ile tasarlanan birbirinden güzel afişler, reklam panoları, animasyonlar ve birden fazla unsurla zenginleştirilmiş tanıtım malzemeleri sayesinde firmalar ürünlerini daha kolay pazarlama imkânı bulmaktadır.

Sosyal medya uygulamalarındaki filtrelerden cerrahi işlemlere kadar  çok çeşitli alanlarda karşımıza çıkan bu teknoloji, sanal dünya ile gerçek hayatı birleştiriyor. Günümüzün ortalama  akıllı telefonu, ağır AR uygulamalarını destekler.

Artırılmış gerçeklik şu anda;

Eğitim, mühendislik, tıp, pazarlama, planlama, yönetim, reklam, tanıtım, yeme-içme, eğlence, sanat, müzeler, mimari, askeri ve turizm gibi çok geniş bir alanda kullanılabilir. Bu teknoloji sayesinde, bilgisayar tarafından oluşturulan tüm verileri gerçek dünyada görebilirsiniz. Gerçekliği biyolojik vizyonunuzun ve algısal yeteneklerinizin çok ötesinde deneyimlenebilir. 

Adres bilgisi, bina ve ürün geçmişi, dekorasyon, makine tamiri, eğitim gibi alanlarda yol göstericidir. 3D animasyonlar, animasyonlar ve renkler ile algılayabileceğinizden daha yüksek düzeyde gerçekçi bir algı sunar. 

Bu Teknolojinin Kullanıldığı Diğer Alanlar 

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı alanlar şöyledir;

  • Pazarlama 
  • Sinemalar 
  • Turizm 
  • Alışveriş 
  • Sağlık 
  • Emlak 
  • Sanat ve Müzeler 
  • Oyun ekipmanı kurulumu ve Video

 

Bir dönem Artırılmış Gerçeklik şirketinde başkanlık görevi yapmış olan John Verner'ın konuyla ilgili yaptığı konuşmayı incelemenizi tavsiye ederiz:

 

Artırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları

Reklam ve Pazarlama

Artırılmış Gerçekliğin en önemli uygulama alanlarından biri reklam sektörüdür. Şirketler, müşterileri etkileşimli kullanıma yönlendirerek ürünlerini pazarlamada çok daha etkili olabilirler.

Eğitim;

Teknolojisi sayesinde çocukların gözleri önündeki kitaplar bir anda hayat buluyor! AR uygulamasının yüklü olduğu telefonla, çocuk önündeki kitabı görebiliyor ve elinde ekranda hareket eden bir dinozor görebilir.

Tarih Arkeolojik;

Bir zamanlar muhteşem yapılarla göz kamaştıran şehir, zamanın taşları arasında birkaç yüzyıl içinde birkaç yüzyıl içinde harabeye dönebiliyor. Şehrin eski ihtişamını harap alanda hayal etmek için hayal gücümüzü kullanmakla baş başa kalıyoruz. Ancak artırılmış gerçeklik nedir? Bizleri neler bekliyor? Herkes tarafından merak konusudur.   Tarihi yerler sanal dünyada hayat buluyor. Tarihi belgelerden ve bilim adamlarından yararlanarak antik kentleri ve tarihi yapıları hayata geçirmek ve  insanların tarihi yerleri görmelerini sağlamak mümkündür.

Mimarlık ve İnşaat 

Artırılmış gerçeklik nedir? Bizleri neler bekliyor? henüz inşa edilmemiş alanları sunmanın başka bir yoludur. Müşterileriniz için inşa edilecek mekânı  gerçek zamanlı olarak etkileşimli bir 3D ortamda sunmak, pazarlama alanında size bir adım önde başlamanızı sağlayacaktır. Almanya'da bir kişi, cep telefonuna yüklediği bir uygulama ile İstanbul'da bir daireyi 3 boyutlu olarak inceleyebilir ve bilgi alabilir.

Oyunlar ve Eğlence 

Son birkaç ayda dünyayı kasıp kavuran Pokemon GO çılgınlığı, artırılmış gerçeklik eğlencesinin en ünlü  örneklerinden biridir.

Artırılmış Gerçeklikte Bizleri Neler Bekliyor?

Geliştirilen her teknoloji bir sonrakinin gelişimini daha da hızlandırır. Diğer bir deyişle, teknolojinin gelişme hızı her geçen gün artmaktadır. Bu, yakın gelecekteki gelişmeleri tahmin edebilirken, uzun vadede nereye gideceğini düşünmeden bilmenin zor olacağını gösteriyor. 

Teknolojisinin sosyal medya filtrelerinden cerrahi işlemlere kadar birçok uygulamada kullanılacaktır. Artırılmış gerçeklik yakın gelecekte büyük bir gelir kaynağı haline gelecektir. Artırılmış gerçeklikte en etkili teknoloji yapay zekâ alanında olacak. Bunun nedeni, yapay zekânın birçok alanda gelişimini hızlandırmasıdır.

Bu 1900'lerin başındaki elektriğe benzetilebilir. O zamanlar herhangi bir ürünü elektriklendirmek emek ve zamandan tasarruf ettirdi ve piyasaya büyük  yenilik getirdi; elektrikli matkap, çamaşır makinesi veya elektrikli süpürge gibi. Mevcut ürün ve hizmetlere yapay zekâ eklendiğinden, yaptığı iyileştirmelerle birçok alanı değiştirmeye başladı bile.

Yapay zekâ, her öğrencinin nerede takıldığını anlar, onlara özel sorular sorar ve öğretmenlere hangi öğrencilere hangi detayları anlatacağını söyler. Ayrıca sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak evden sanal olarak okula gidebileceğiniz bir gelecek de çok mümkün. Dijital veriler sürekli hayatımızdaki olayları dinledikçe ve dijital veri noktaları olarak sistemlerine eklemeye başladıkları için yapay zekâ kişiselleştirilmiş bilgiler sunacak bizim için kararlar alacak, bizim için alışverişler vs. yapacak.

Görüşmelerimizi ve çağrılarımızı dinleyip derleyecek, programlarımızı ayarlayacak, iş hayatında başarıya ulaşmamıza rehberlik edecektir. Asıl uzay çağı 2020’lerde başlayacak yeni gelişmeler yaşanacaktır. Somut paralar yok olacak dijital para birimleri geliştirilecektir.

Açlık sorunu giderilecek dünya dengeleri değişecek teknolojik anlamda ileri ülkeler söz sahibi olmaya başlayacaktır. Bunların sonucunda gelecekteki dijital kimliğimiz de en az gerçek kimliğimiz kadar önemli hale gelecek. Dijital asistanlarımız aracılığıyla bağlı olduğumuz yapay zekâ yardımıyla daha karmaşık sorunları çözeceğiz ve böylece dijital kimliklerin ağırlığını artıracağız.

Artırılmış Gerçekliğin Faydaları

Artırılmış gerçeklik bugün dünyada en sık kullanılan kavramlardan biridir. Ayrıca  her alanda gün geçtikçe karşımıza çıkan artırılmış gerçeklik teknolojisi, sanal dünya ile gerçek dünyayı birbirine bağlıyor. Bu teknoloji sayesinde gerçek dünyadaki fiziksel ortamlar bilgisayarlar tarafından oluşturulur. Bunun yanı sıra dinamik ve gerçek zamanlı yaşama olanak sağlamaktadır. Ayrıca cihazların nesne tanıma fonksiyonu kullanılmaktadır. Bu yoldan; GPS, grafik, video, fotoğraf ve ses gibi birimlerin 3D animasyonunu sağlar.

Bu sayede sanal bileşenlerle artırılmış gerçeklik yaratıyor. Bu teknolojilerden yararlanmak için İnternet erişimi gereklidir. Buna göre, artırılmış gerçekliği tamamlamak için bir akıllı gözlük, tablet veya akıllı telefon gerekiyor. Son olarak, kullanılabilmesi için belirlenen AR uygulamalarından birinin cihazda yüklü olması gerekir. 

Kullanımı için cihazdaki uygulama ile birlikte kullanılır. Bu sayede artırılmış gerçeklik ile zenginleştirilmiş görüntüleri görsel olarak görselleştirmek mümkündür. Artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ders ortamında zengin materyaller sunulmaktadır. Çeşitli teknolojiler (telefon, tablet, sanal gözlük vb.)kullanılır. Kullanıldığı uygulamalara ve nesnelere dinamizm ve gerçekçilik getirir. Ticarette herkesin aynı ortamlarda  deneme şansı vardır.

Bu, öğrencilerin derse olan ilgilerini ve motivasyonlarını artırır. Bu teknolojinin kullanımı ile dersin girişinde dikkat çekmek ve gelişiminde içgörü sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Dersi duygusal materyallerle desteklemek istenirse bu teknolojiyi kullanmak dersimizin akışını sağlayacak ve dersin amaçlarına ulaşmasını sağlayacaktır. Soyut kavramları somutlaştırmak için kullanılabilir. 2D modeller, 3D modeller, animasyonlar ve videolar ile temaların zenginleştirilmesine olanak sağlar.