Zaman kavramının çok önemli olduğu günümüz dünyasında üretim ve tüketim olgusunu insan beynine yerleştirmek için nitelikli bir görsel kimliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle kurumda görsel bir kimlik göstergesi olarak imajın nasıl kurulduğunu kontrol edilmekle beraber; yaşam tarzlarının vizyon tarafından empoze edildiği günümüz toplumunda bu tüketim kavramının anlaşılabilirliği açısından oldukça önemlidir.

Aslında tüketim olgusu sistemin güvenilirliği ve köklü tarihi ile doğru orantılıdır. Bu bağlamda hayatın görece anlık olduğu günümüzde tüketim olgusunun içeriğinin daha rasyonel bir şekilde belirlenmesi kaçınılmazdır. Bu bilinçle oluşturulan tüketim stratejisi, güvenilirlik/inandırıcılık ekseninde anlık süreçte algılanabilen görsel semboller gerektirir.

Bu nedenle görsel işaretlerin/sembollerin oluşmasında grafik tasarımcıların önemli bir rolü vardır. Bu işaretler/semboller tüketimin genel içeriğini belirler ve organizasyonun imajıyla özdeşleşir. Bu bağlamda kuruluş aşamasından başlayarak, kuruluşun görsel kimlik unsurlarını uluslararası platformda ifade etmek için kullandığı logo tasarımının kalitesi "kalıcılık" ve "süreklilik" yaratma perspektifinden incelenmelidir.

Logo Tasarımında Kalıcılık Etkisi

Bazı kurumsal logoların kalıcılık ve süreklilik sembolü olarak ikonlaştırılması, küreselleşmenin evrensel bir sembolüdür. Bu nedenle örgütün evrensel olarak tanınmasını sağlamak için kolay anlaşılır, akılda kalıcı ve sürekli göstergelere ihtiyaç vardır.

Bu doğrultuda, kurumsal imajı simgeleyen görsel sadelik ile ileri/gelişmiş teknoloji göreceli bir çelişki gibi görünse de, yaşam standardının ve beklenen yapının değişmesi/gelişmesi, üretim ve tüketim alışkanlıklarının simgesel olarak empoze edilmesinin ana göstergesidir. Uluslararası platformda kurumlar, yaşam biçimlerini işaretler ve semboller aracılığıyla toplumsal belleğe empoze etmekte; ikonik işaretler aracılığıyla unutmayı önleyecek (anti-amnezi) bir yapı oluşturup oluşturmadıkları sorgulanmalıdır. 

Logo Tasarımında Sadeleştirme Stratejileri

Kuruluşlar, kuruluş aşamasında tasarladıkları logoyu zaman içinde muhafaza ederek bir sadeleştirme stratejisi benimsemekte ya da logolarını tamamen değiştirerek yepyeni imajlarını yenileme ihtiyacı duymaktadırlar.

Günümüzde “ürün= potansiyel tüketiciler, “üretim/organizasyon=güvenilirlik”, “görsel imge/işaret-işaret=kuruluş” ve “görsel imge/kimlik=işaret” kavramlarında insan beynindeki üretim ve tüketim olgusu, bu doğrultuda oluşturulan; ilk aşamada ürünün görsel özellikleri ile tüketicinin ve organizasyonun yüz yüze olması, bu nedenle görsel kimlik tasarımının nitelikli, tanınabilir ve uygun şekilde hazırlanmış olması gerekir.

Çünkü görsel kimlik genellikle bir tüketim kavramıdır. ; özellikle, sistemi çağrıştırır. Zaman kavramının çok önemli olduğu günümüzde, dernek değerinin korunması, organizasyonu bir tüketici idolü haline getirebilir. Bu bağlamda, sistemin evrensel bir tanınırlığını oluşturmak için, yaşam tüketildiğinde/yaşam “nispeten” daha dolaysızdır. Günümüz dünyasında tüketim olgusu, anlık süreçte algılanması kolay, çok çekici ve sürekli olan görsel semboller gerektirir.

Logo Tasarım Örnekleri

Akılda kalıcılık ve kolay anlaşılırlık açısından tabela ve logolarda sadelik çok önemli hale gelmektedir. Görsel kimlik tasarımında strateji olarak sadeleştirmeyi kullanan kurumların logo tasarımlarına örnekler aşağıda örneklendirilmiştir.

AEG (Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft)

AEG Logo

AEG (Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft) için tasarlanan logo, tarihteki en eski kurumsal kimlik çalışmalarından biridir ve 1899 yılında Otto tarafından üretilmiştir. 1908 ve 1912'de Peter Behrens logoyu revize etti ve logo daha basit bir logoya sadeleştirilmiştir.

Pelikan

Pelikan Logo

Pelikan markasının logosu birçok kez güncellenmiştir. 32 yıldır şirketin logosu olarak kullanılan logo, 1910 yılında E. W. Baule tarafından sadeleştirilmiş ve bugünkü Pelikan firmasının temelini oluşturmuştur. 1938'de Hardan amblemi hiyerogliflerle yeniden yorumlanmıştır.

IBM (International Business Machines)

IBM Logo

IBM (International Business Machines), logo tasarımına büyük önem vermekte ve tasarımını birçok kez güncellemektedir. IBM logosunun değişimi 1924 yılında tasarlanmış ve logo tasarımı ve kurumsal kimlik çalışmaları ile dünya çapında tanınan ve bu güne kadar devam eden Paul Rand tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sanatçı, 1956 yılında IBM için yeni bir logo tasarımı hazırladı. RAND Corporation, logoyu 1960 yılında güncelledi ve 1972'de tanıdık şerit formuna dönüştürdü. 1970'lerden 1980'lere kadar Rand ayrıca IBM paketleme ve pazarlama malzemeleri tasarladı. Bunlar arasında 1981'deki Eye-Bee-M afiş çalışması en ünlü eserdir.

Uzun ömürlülüğün sırrı basitliktir. Karakterler modern, sade, geometrik olarak soyut, akılda kalıcı formlardır ve semboller kullanım kolaylığı sağlar. Bu durumda, bir kamyonun veya yıllık raporun kapağında bir logo kullanmak kolaydır. Rand ayrıca sadeliği uygulayarak en uzun logo kullanım rekorunu da korudu.

Westinghouse Logosu

Westinghouse Logo

RAND tasarımının bir başka örneği Westinghouse logosudur. 1900 ile 1953 yılları arasında beş kez değiştirilen logo, 1960 yılında son şeklini almış ve günümüzde de kullanılmaktadır. Traktör markası John Deere'in logosu da 1876'daki ilk çıkışından bu yana zamana ayak uydurarak karmaşıklıktan basitliğe doğru evrilmiştir.

 Sıçrayan geyik formu ilk olarak 1876'da yapılmış ve yayınlanmıştır. 1936 ve 1950 yıllarında amblem şeklinde önemli değişiklikler meydana gelmiştir. 1950'den günümüze amblem sadeleştirilmiş ve bugünkü şeklini almıştır. Amblemin son hali yeşil zeminde sarı bir geyik, çimenlerin, ağaçların ve tarımın renkleridir.

3M

3M Logo

3M markasının ilk logosu 1906 yılında tasarlandı ve zaman içinde birçok değişikliğe uğradı. 1937'lerde logo monogram şeklinde ortaya çıktı ve logonun ilk formu (1906) 1938'de yeniden kullanıldı. 1950'ler oval logo tasarımının başlangıcı oldu. Kısa sürede 3M logosunun kullanımı yaygınlaşmıştır.

1951 ve 1960 yılları arasında logonun çeşitli varyasyonları geliştirildi, ancak görsel tanıma açısından bir standart yoktu. Logonun son hali belirli bir standarda sahip değildir ve tasarım şirketi Gerald Stahl tarafından yapılmıştır. Yeni logo ajans tarafından tanındı ve tüm birimlerinde kullanılmaya başlandı. 3M logosu endüstriyel bir görünüme sahiptir ve Plumper's Gotic olarak adlandırılmıştır. 1961 yılında yeni logo tasarımının ortaya çıkmasıyla birlikte 4 farklı logo tasarımını içeren standart bir kullanım kılavuzu oluşturulmuştur. Tasarımlardan biri Alman ressam Piet Mondrian'ın geometrik resim sanatından etkilenmiştir.

1977 yılından itibaren 3M logosu ünitenin gereksinimlerine göre farklılaştırılarak birden fazla logo tasarımı ortaya çıkmıştır. Bu sorunu çözmek için S&G, 3M logosunu bir harf kombinasyonu olarak yeniden tasarladı, yazı tipindeki tırnak işaretlerini ve gereksiz boşlukları kaldırdı. Logo mevcut haliyle ve kırmızı, güç hissini vurgulamak için seçilmiştir.

Shell

Shell Logo

Shell markası, sadece mal ve hizmetlerinin kalitesi nedeniyle değil, aynı zamanda organizasyonun profesyonelliği nedeniyle 100 yılı aşkın bir süredir dünyada varlığını sürdürmektedir. Shell logosu tasarımı, Marcus Samuel ve kuruluşu tarafından 1891 yılında, mermilere dayalı olarak Uzak Doğu'ya doğal gaz ulaştırmak için oluşturuldu.

 Kuruluşun ilk logosu 1901'de midye kabuğuydu, ancak 1904'te tarak kabuğu oldu. Shell logosunun en son şekli, 1971'de tasarımcı Raymond Loewy tarafından tasarlanmıştır. Kabuklardaki kırmızı ve sarı renklerin kökenine bakıldığında, örgütün İspanyollarla yakın ilişkisi olduğu için İspanyol kırmızısı ve sarısının seçildiği söylenebilir. 1995 yılında, bir tarak gibi, orijinal renk büyük ölçüde değişti ve renk daha parlak ve daha parlak hale gelmiştir. Shell logosu, 21. yüzyıl boyunca ana marka logolarından biridir.

Logonun Önemi

Logo, görsel tasarımın temel taşını oluşturur. Logo tasarımı kurumsal kavramların anında algılanmasını sağlayan görsel dillerdir. Bu da bize logo tasarımının kolayca fark edilebilir olması gerektiğini gösteriyor. Kurumların ve tüketicilerin beklentilerini aynı anda karşılayamayan kurumlar, amblem ve logo tasarımlarını yeniden düzenlemiştir.

Bu durum örgütün kimliğinin statik değil dinamik olduğunu gösteriyor. Ancak kurum imajını bilinçsizce gereğinden fazla güncellemek veya değiştirmek kurum üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. Bu nedenle kurumsal imaj yeniden düzenlenirken, özellikle logo tasarımı tamamen değiştirilmediğinde sadeleştirme, organizasyonun görsel kimliğini korumasını sağlar.