Mona Lisa tablosunu bilmeyenimiz yoktur diye tahmin ediyoruz. Onu bu kadar özel ve değerli kılan şey nedir? Leonardo Da Vinci’nin eşsiz yeteneği mi, yıllarca süren bir emeğin sonucu olması mı yoksa başka bir emsalinin bulunmaması mı? Saydığımız tüm cevapları kabul edebiliriz. Bununla birlikte böyle şaheserlerin dijital dünyada da var olduğunu söylesek, ne düşürdünüz? Son yıllarda NFT terimini duymuş olmanız kuvvetle muhtemeldir. Öyle ki, aklınıza gelebilecek her türde içerikler üretilmektedir. Akabinde ise açık arttırma veya belirlenen fiyattan satışa sunulmaktadır. Dijital sanatçı Mike Winkelmann nam-ı diğer Beeple, 5.000 günde(13,5 yıla tekabül etmekte) tamamladığı 5.000 adet görseli, jpeg formatında ve NFT olarak tam tamına 69.3 milyon dolara satmıştır. İnanabiliyor musunuz? Bu meblağ ile bugüne kadar satışı gerçekleştirilen tüm NFT’ler arasındaki en yüksek fiyattır. Peki, ‘nedir bu Dijital Koleksiyonculuk (NFT), nasıl çalışır?’ tüm soruların cevaplarını içeriğimizi okumaya devam ederek keşfedebilirsiniz.

NFT Nedir?

Kripto paralarla aranız nasıl? 'Konumuzla ne ilgisi var?' diye düşünüyor olabilirsiniz. NFT’ler 2015 yılında ilk olarak Ethereum tabanlı tasarlanmaya başlanmıştır. Non-Fungible Token kelime öbeklerinin kısaltılışı olmasıyla beraber, Türkçe karşılığı “Takas Edilemez Jeton” olarak geçmektedir. Blockchain(blok zinciri) temelinde oluşturulmaktadır. Kripto para borsası ile ilgilenenler biliyordur ki, bu zincirde madencilik yapmak mümkündür. Dolayısıyla belirli sayıda kodlanmış olan coinleri gün yüzüne çıkartabilirsiniz.

Örneğin, Bitcoin 21 milyon adet üretim kotası ile sınırlandırılmıştır. Bugüne kadar 18 milyondan fazla bitcoin çıkartılmıştır. Bunlar piyasada aktif olarak dolaşmaktadır. Ancak NFT’ler her ne kadar blok zinciri temeline dayansa da, sadece 1 adet bulunmaktadır. Başka hiç kimsede olamaz. İşte bunu çok değerli kılan şey, tam olarak bu yapısıdır. Bu sebepten dolayı da koleksiyoncuların ve meraklıların dikkatini çekmektedir.

NFT Nedir?

Kimileri için bir saman alevine benzetilse de durum asla böyle değildir. Bundan 15 yıl önce birileri size, itibari paralar(Türk Lirası, Dolar, Euro gibi) yerine el ile tutulamayan yalnızca dijital ortamlarda kullanılabilen bir para biriminin geleceğini söylese ne derdiniz? Büyük olasılıkla gülüp, geçerdiniz. Ancak bu furya son yıllarda çok büyük kitlelere hitap etmektedir. Hatta çoğu kurum ve kuruluş, çalışanlarının maaşlarına kadar bu ödeme yöntemini kullanmaktadır. NFT’ler de benzer olarak çok değerli bir yapıya sahiptirler. Günümüz teknolojisinin hızla gelişmesi ve her geçen dakika yeni gelen güncellemeler ile birçok kreatif buluş yaşanmaktadır. Dolayısıyla kimileri tarafından yatırım aracı olarak, kimileri için de yalnızca koleksiyonluk bir içerik olarak kullanılmaktadır.

NFT Neden Önemlidir?

Bir dijital sanatçı olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Özellikle grafik tasarımcıların bu konuya eğilimleri daha fazladır. Bununla birlikte meslek fark etmeksizin herkes NFT’ye yönelebilmektedir. Değerini tamamen satıcı kişiler belirlemektedir. Dilerlerse de açık arttırma ile ihale yoluna başvurabilirler. Ancak bir konu çok iyi bilinmelidir ki, bu sektörden çok yüksek maddi gelir elde eden kimseler vardır.

Blockchain ağına bağlı olması sebebiyle, yüksek güvenliklidir ve dolayısıyla bir NFT’nin çalınması durumu neredeyse imkansızdır. İlgili ürünün başka bir emsalinin olmaması ise onu ayrıca değerli kılmaktadır. Dolayısıyla alıcı kişiler, ‘bu yalnızca bende var’ düşüncesi ile kendilerini özel hissetmektedir. Özellikle koleksiyoncular için bu durum(farklı olma hissiyatı) mevcuttur. Çoğumuzun yakından tanıdığı bir isime göz atalım. Mesut Özil. Yakın zamanda ‘Genius Wearable’ markası ile iş birliği gerçekleştirerek iki NFT ürünü ortaya koydular. Bunun ismi, ‘Mesut Özil Next Chapter Boots and The Kit’. Tahmin edin, devamında ne oldu? Açık arttırma ile satışa çıkarıldı. 1.886 dolara ayakkabıların satışı gerçekleştirilirken, Kit ise 2.525 dolara alıcısını buldu.

NFT Neden Önemlidir?

Hazır kişilerden örnek vermeye başlamışken… Bir dijital ürün olacak, hem de blockchain ağına bağlı olacak… Elon Musk hiç durur mu? Partneri Grimes, bir NFT koleksiyonu hazırladı. Bu dijital sanat koleksiyonun ismi, WarNymph. Bir Pazar günü satışa sunarak tam tamına 5.8 milyon dolarlık bir maddi gelir elde etti. Bu gibi tanınmış isimleri daha fazla sıralayabiliriz. Hatta Twitter’in ilk tweetinin dahi NFT’ye dönüştürülerek satışa sunulduğunu biliyor muydunuz? Twitter’in kurucusu Jack Dorsey, 2006 yılında attığı ilk tweet olan “just setting up my twttr(Türkçe: sadece twttr’imi kuruyorum)” paylaşımını NFT’ye dönüştürdü. Akabinde bunu açık arttırma satışı sonucunda 2.9 milyon dolara alıcı buldu. Üstelik bu alıcı, Türk asıllı Cryptoland’in CEO’su Sina Estavi’dir.

NFT Ne Zaman Sonlanacak?

Tüm bu anlattıklarımızdan sonra zihninizdeki yapbozun eksik parçaları, yerini bulmuştur diye tahmin ediyoruz. Özellikle blok zinciri ağına bağlı olması sebebi ile herhangi bir merkeziyeti de bulunmamaktadır ve takip edilemez. Bununla birlikte bu alanda kendini yetiştirmiş kişiler NFT ürünler ortaya koyabilmektedir. Hatta siz bile bunu yapabilirsiniz. Sadece biraz araştırma ve deneyim gereklidir. Ayrıca birçok farklı türde NFT üretilebilmektedir. Kimi zaman bir tweet, kimi zaman animasyon görselleri… Tek sınır, hayal gücünüzdür.

Şimdi bu soruyu biz size soralım. NFT ne zaman sonlanacak? Bu belirli bir döneme hitap eden bir konu değildir. Dijital bir çağda yaşıyoruz ve dijital sayesinde birçok işimizi tamamlıyoruz. NFT öylesine bir akım olmaktan ziyade gün geçtikçe yeniliklerle kendisini güncelleyen bir sistemdir. Gerisini zaman bizlere gösterecek. Bir düşünün… Dijital müzeler olabilir mi? Artık var. NFT sizin için ne anlam ifade ediyor? Konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi buradan bizimle paylaşabilirsiniz.